externe

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene, ca represalii la primul sau atac direct asupra Israelului de sambata, informeaza The Telegraph.

De asemenea, Teheranul a avertizat ca va lovi instalatiile atomice israeliene daca Benjamin Netanyahu, premierul israelian, va ordona lovituri impotriva siturilor nucleare iraniene.

Guvernul israelian analizeaza raspunsul sau la atacul Iranului, care a implicat sute de rachete si drone, dar a provocat pagube minime dupa ce majoritatea au fost doborate.

Expertii spun ca Teheranul, care stocheaza uraniu, este mai aproape de a avea bomba decat in orice moment din istorie si ar putea avea una in sase luni sau un an.

Regimul iranian a insistat intotdeauna ca programul sau nuclear este in scopuri civile.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem, a emis o fatwa impotriva producerii de arme nucleare.

Dar generalul de brigada Ahmad Haghtalab, comandantul Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice (IRGC) responsabil cu securitatea nucleara, a declarat joi ca acest lucru s-ar putea schimba daca Iranul ar fi atacat de Israel.

„O revizuire a doctrinei si a politicii noastre nucleare, precum si a consideratiilor comunicate anterior este pe deplin posibila”, a declarat el.

Este pentru prima data cand Iranul a mentionat in mod explicit programul sau de arme nucleare de cand a atacat Israelul.

Generalul IRGC a avertizat ca Iranul va riposta „cu siguranta” la orice atac israelian asupra siturilor sale nucleare.

„Daca regimul sionist (Israelul) doreste sa actioneze impotriva centrelor si instalatiilor noastre nucleare, se va confrunta cu siguranta cu reactia noastra”, a declarat el pentru agentia de presa de stat iraniana. „Pentru contraatac, instalatiile nucleare ale regimului (israelian) vor fi vizate si vor fi operate cu armament avansat”.

Iranul a „identificat” centrele nucleare israeliene si detine „informatiile necesare despre toate tintele”, a adaugat el.

„Mainile sunt pe tragaci pentru a lansa rachete puternice pentru distrugerea totala a tintelor determinate”, a declarat Haghtalab.

Republica islamica a acuzat Israelul de atacuri de sabotaj asupra instalatiilor sale si de asasinarea unor oameni de stiinta in domeniul nuclear in ultimii ani.

Luni, Rafael Grossi, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, a declarat ca Iranul si-a inchis instalatiile nucleare pentru inspectori „din motive de securitate” dupa atac.

Israelul are arme nucleare, dar nu a recunoscut niciodata acest lucru.

Comandantul militar al Israelului a promis un raspuns la atacul aerian iranian.

Liderii mondiali au indemnat la de-escaladare si retinere, iar oficialii israelieni nu au spus cand sau unde va riposta tara,

Liderul israelian este presat de catre adeptii liniei dure din guvernul sau de coalitie sa loveasca puternic Iranul pentru a descuraja noi agresiuni impotriva Israelului.

Atacul Teheranului asupra Israelului, lansat sambata tarziu, a fost o riposta la atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, care a ucis sapte membri ai IRGC, inclusiv doi generali.

Amirali Hajizadeh, comandantul unitatii aerospatiale a IRGC care a condus atacul asupra Israelului, a declarat joi ca Iranul a folosit pentru acesta doar „arme vechi si o putere minima!”.

„In acest stadiu, nu am folosit” rachete balistice, a spus el, sustinand ca Iranul a „depasit capacitatea maxima” a Israelului si a aliatilor sai „cu o putere minima”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

8 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

8 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

8 ore ago

Politicienii germani cer ca apelurile pentru introducerea legii Sharia in Germania sa fie pedepsite cu inchisoarea si cu retragerea cetateniei

Un politician bavarez a cerut, miercuri, pedepse mai dure pentru cei care pledeaza ca Germania…

8 ore ago