Statele Unite si aliatii sai europeni continua sa importe combustibil nuclear in valoare de sute de milioane de dolari din Rusia lui Putin

externe

uraniu rusesc, SUA, Europa, dependenta, importuri, dolari, Putin

SUA si aliatii sai europeni importa cantitati mari de combustibil nuclear si compusi nucleari din Rusia, oferind Moscovei sute de milioane de dolari absolut necesari economiei rusesti in timp ce Kremlinul poarta razboi impotriva Ucrainei.

Vanzarile, care sunt legale si nesanctionate, au starnit alarme din partea expertilor in domeniul neproliferarii si a oficialilor alesi, care spun ca importurile ajuta la finantarea dezvoltarii arsenalului nuclear al Moscovei si complica eforturile de a reduce abilitatile de razboi ale Rusiei. Dependenta de produsele nucleare rusesti – folosite in principal pentru alimentarea reactoarelor civile – expune SUA si aliatii sai la penurie de energie in cazul in care presedintele rus Vladimir Putin ar intrerupe livrarile. Provocarea este posibil sa devina tot mai intensa pe masura ce aceste natiuni incearca sa stimuleze productia de electricitate fara emisii pentru a combate schimbarile climatice.

„Trebuie sa le dam bani celor care fabrica arme? Este absurd”, a declarat Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educatie pentru Politici de Neproliferare cu sediul la Washington. „Daca nu exista o regula clara care sa impiedice furnizorii de energie nucleara sa importe combustibil din Rusia – si este mai ieftin sa il obtina de acolo – de ce nu ar face-o?”.

Rusia a vandut produse nucleare in valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari unor firme din SUA si Europa, potrivit datelor comerciale si expertilor. Achizitiile au avut loc in conditiile in care Occidentul a aplicat sanctiuni dure Moscovei din cauza invaziei sale din 2022 in Ucraina, blocand importurile de produse de baza rusesti precum petrolul, gazul, vodca si caviarul.

Cu toate acestea, Occidentul a fost reticent in a viza exporturile nucleare ale Rusiei, deoarece acestea joaca roluri-cheie in mentinerea reactoarelor in functiune. Rusia a furnizat industriei nucleare americane aproximativ 12% din uraniul necesar anul trecut, potrivit administratiei americane. Europa a raportat ca a primit din Rusia aproximativ 17% din uraniul sau in 2022.

Multe dintre cele 30 de tari care genereaza energie nucleara in aproximativ 440 de centrale importa materiale radioactive de la corporatia energetica de stat rusa Rosatom si de la filialele sale. Rosatom este lider mondial in ceea ce priveste imbogatirea uraniului si ocupa locul al treilea in ceea ce priveste productia de uraniu si fabricarea de combustibil, potrivit raportului sau anual pe 2022.

Oficialii ucraineni au implorat liderii mondiali sa sanctioneze Rosatom pentru a taia unul dintre ultimele fluxuri de finantare semnificative ale Moscovei si pentru a-l pedepsi pe Putin pentru lansarea invaziei. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a presat din nou liderii occidentali sa vizeze Rosatom dupa ce fortele rusesti au capturat centrala nucleara Zaporijia.

Europa se afla intr-o situatie dificila in mare parte pentru ca are 19 reactoare proiectate de Rusia in cinci tari care sunt complet dependente de combustibilul nuclear rusesc. Franta are, de asemenea, o lunga istorie de dependenta de uraniu imbogatit de Rusia. Intr-un raport publicat in martie, Greenpeace, citand baza de date Comtrade a Natiunilor Unite, a aratat ca importurile franceze de uraniu imbogatit din Rusia au crescut de la 110 tone in 2021 la 312 tone in 2022.

Europa a cheltuit anul trecut aproape 828 de milioane de dolari (aproape 750 de milioane de euro) pe produse ale industriei nucleare rusesti – inclusiv elemente de combustibil, reactoare nucleare si utilaje – potrivit Eurostat, biroul de statistica al UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: