„Stiu de unde au venit ordinele”. Un barbat care pretinde ca a fost ofiter rus vrea sa depuna marturie la Curtea Penala Internationala despre crimele din Ucraina

externe

curtea penala internationala, haga

Un rus care pretinde ca a fost ofiter al Grupului Wagner a sosit in Olanda si spune ca vrea sa ofere dovezi Curtii Penale Internationale, care investigheaza atrocitatile comise in razboiul din Ucraina, relateaza The Associated Press.

Programul de stiri olandez EenVandaag a relatat luni ca Igor Salikov a ajuns cu avionul in Olanda. Jurnalistii au vorbit cu el prin intermediul unei legaturi video.

Salikov a declarat ca a fost in estul Ucrainei in 2014, cand a izbucnit conflictul in Donbas, si in 2022, cand Rusia a invadat vecinul de la vest.

„Stiu de unde au venit ordinele”, a declarat el pentru EenVandaag.

Grupul Wagner, un contractor militar privat creat de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, a fost desfasurat in estul Ucrainei atunci cand a izbucnit rebeliunea separatista sustinuta de Moscova in 2014. De asemenea, a luat parte la invazia Moscovei in Ucraina, fiind varful de lance al bataliei pentru orasul Bahmut din estul tarii, care a fost capturat de fortele rusesti in luna mai.

Prigojin, care a organizat o scurta revolta in iunie, cand a trimis mercenari Wagner sa marsaluiasca asupra Moscovei cerand inlaturarea liderilor militari de varf, a fost ucis intr-un accident aviatic in august.

In martie, CPI a emis un mandat international de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin, pe care il considera responsabil pentru rapirea copiilor din Ucraina. Informatiile despre lantul de comanda rusesc ar putea fi cruciale pentru a construi mai multe cazuri impotriva rusilor de rang inalt implicati in razboi.

Salikov sustine, de asemenea, ca detine informatii despre doborarea zborului MH17 al Malaysia Airlines in 2014.

Toti cei 298 de pasageri si membrii echipajului au fost ucisi cand avionul a fost doborat deasupra estului Ucrainei, la 17 iulie 2014, de un sistem de rachete rusesc cunoscut sub numele de Buk TELAR. Un tribunal olandez a condamnat doi rusi si un rebel ucrainean pro-Moscova in noiembrie 2022 pentru rolul lor in doborarea zborului Amsterdam-Kuala Lumpur.

In februarie, echipa comuna de ancheta a declarat ca a descoperit „indicii puternice” ca Putin a aprobat furnizarea de arme antiaeriene grele separatistilor ucraineni care au doborat avionul.

Cu toate acestea, echipa a declarat ca nu avea suficiente dovezi pentru a-l urmari pe Putin sau pe alti suspecti si si-a suspendat ancheta de 8 ani si jumatate.

Echipa de investigatie este formata din autoritati politienesti si judiciare din Olanda, Australia, Malaezia, Ucraina si Belgia – natiuni ai caror cetateni au fost la bordul avionului prabusit.

„Echipa comuna de ancheta care a investigat doborarea zborului MH17 urmareste cu mare interes vestea ca un militar rus ar dori sa depuna marturie in Olanda la CPI cu privire la crimele de razboi ale Rusiei”, a declarat echipa intr-un raspuns scris la intrebarile adresate de The Associated Press. „Daca aceasta persoana are informatii specifice si de incredere din interior cu privire la lantul de comanda care a autorizat folosirea sistemului Buk TELAR care a doborat MH17, echipa comuna de ancheta ar fi interesata sa le primeasca”, se mai spune in raspunsul transmis.

In timp ce ancheta privind doborarea avionului Boeing 777 a fost intrerupta in februarie, „usa noastra ramane deschisa pentru martori rusi din interior”, se arata in declaratia echipei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: