Stoltenberg si Vucic discuta posibilitatea unor exercitii comune NATO-Serbia. Presedintele sarb tine sa mentioneze ca tara sa va ramane „neutra”

externe

jens stoltenberg, aleksandar vucic

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca a discutat cu presedintele sarb Aleksandar Vucic despre posibilitatea organizarii unor exercitii militare comune, relateaza Tass.

„Am <…> discutat despre posibilitatea reluarii exercitiilor militare comune”, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa in timpul vizitei sale in Serbia.

Stoltenberg a reamintit ca NATO si Serbia au organizat anterior exercitii militare comune. „Am salutat posibilitatea de a relua acest tip de exercitii in viitor”, a adaugat el. Potrivit sefului NATO, astfel de exercitii nu ar submina neutralitatea Belgradului.

Stoltenberg nu a precizat cand anume sunt planificate exercitiile NATO-Serbia.

La randul sau, presedintele sarb Aleksandar Vucic a declarat ca guvernul tarii va analiza aceasta posibilitate si va lua o decizie in acest sens.

„Eu, in calitate de comandant suprem al armatei, voi inainta o solicitare guvernului sarb, astfel incat decizia de a relua exercitiile comune cu NATO, precum si cu ceilalti parteneri ai nostri, pe care le-am desfasurat anterior, va fi luata in considerare in viitorul apropiat”, a declarat Vucic.

„Este important pentru noi sa cooperam cu NATO si KFOR (forta internationala de mentinere a pacii condusa de NATO in Kosovo – TASS) in speranta de a asigura cumva securitatea poporului sarb in Kosovo si Metohia”, a subliniat liderul sarb.

„Facem ceea ce trebuie cooperand cu NATO, interactiunea noastra este la un nivel bun”, a subliniat el.

„Fortele armate sarbe si-au indeplinit intotdeauna sarcinile cu profesionalism, nu si-au depasit autoritatea si au mentinut relatii corecte cu NATO si KFOR. Serbia este o tara neutra din punct de vedere militar si asa va ramane”, a subliniat Vucic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: