life

Straniile noi desene uriase descoperite in orasul peruan Nazca. Dateaza de aproximativ 2.000 de ani

Arheologii au descoperit 168 de noi geoglife in orasul peruan Nazca si in jurul acestuia, adaugandu-se astfel la colectia vasta, veche de secole, de imagini vechi si enigmatice care alcatuiesc liniile Nazca.

Noile descoperiri se adauga la cele 190 de geoglife cunoscute in situl din patrimoniul mondial UNESCO, situat de-a lungul coastei sudice a Peru. Desenele, descoperite de cercetatorii de la Universitatea Yamagata din Japonia in colaborare cu arheologul peruvian Jorge Olano  dateaza din perioada cuprinsa intre anii 100 i.Hr. si 300 d.Hr.

Reprezentarile includ oameni, pasari, balene ucigase, pisici si serpi. Primele geoglife, in mare parte alte imagini de animale sau desene liniare, au fost desenate in pamant cu mii de ani in urma. Locuitorii au indepartat pietrele negre de la suprafata solului pentru a expune suprafata alba de nisip de la baza pentru a-si crea desenele.

„Acestea reprezinta cel mai remarcabil grup de geoglife de oriunde in lume si nu se compara in ceea ce priveste amploarea, magnitudinea, cantitatea, marimea, diversitatea si traditia straveche cu nicio alta lucrare similara din lume”, potrivit UNESCO.

Activitatea de descoperire a geoglifelor a presupus utilizarea de fotografii aeriene si drone din iunie 2019 pana in februarie 2020, a precizat universitatea. Universitatea Yamagata a precizat ca cercetarea va fi folosita in studii realizate pe baza inteligentiei artificiale in scopul conservarii geoglifelor.

Jorge Olano, arheolog-sef al programului de cercetare a Liniilor Nazca, a spus ca noile desene au o lungime medie cuprinsa intre doi si sase metri. Utilitatea geoglifelor de la Nazca, care pot fi vazute doar din aer, ramane in continuare un mister.

Situl a cazut victima vandalismului in trecut.

In 2018, un sofer de camion a ignorat semnele de avertizare si a trecut cu masina peste celebrul sit, deteriorand trei dintre geoglife.

In 2014, activistii de mediu de la Greenpeace au intrat in zona extrem de restrictionata si au plasat litere uriase, de culoare galbena, pe care scria: „E timpul pentru schimbare! Viitorul este regenerabil. Greenpeace”, in apropierea liniilor Nazca. Ulterior, grupul si-a cerut scuze populatiei din Peru.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago