Strategia de Securitate Nationala a Germaniei: „China, rival sistemic”. Cancelarul Scholz: „Este pentru prima data in istoria tarii noastre cand avem o asemenea strategie”

externe

Olaf Scholz, cont, TikTok, vizita, China

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei/ China ca rival sistemic”: O Strategie de Securitate Nationala trebuie sa ofere raspunsuri la noile conditii ale politicii mondiale – acesta este obiectivul pe care si l-a stabilit coalitia celor doua partide germane. Acum, dupa dezbateri interne foarte lungi si cu o intarziere considerabila, cabinetul a adoptat strategia si a prezentat-o in cadrul unei conferinte de presa, scrie Der Spiegel.

La conferinta de presa, numarul membrilor cabinetului nu a fost aproape niciodata mai mare: pe langa cancelarul Olaf Scholz (SPD), au fost prezenti ministrul de finante Christian Lindner (FDP), ministrul apararii Boris Pistorius si ministrul de interne Nancy Faeser (SPD), precum si ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzi).

„Pentru prima data in istoria tarii noastre, am elaborat o strategie de securitate nationala”, a declarat Scholz. El a evidentiat strategia ca fiind o contributie importanta la asigurarea securitatii populatiei din Germania in fata unui mediu schimbat. Prin adoptarea acesteia, cabinetul a luat o decizie neobisnuita si importanta. Ceea ce inainte se limita doar la politica de aparare in planificarea guvernului federal urmeaza acum o abordare globala mai cuprinzatoare.

Mediul de securitate al Germaniei s-a schimbat considerabil in ultimul an si jumatate, a declarat Scholz, referindu-se la razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si la atacurile asupra conductelor Nord Stream. Partidele de la putere convenisera deja asupra elaborarii strategiei in acordul de coalitie – adica chiar inainte de invazia rusa in Ucraina.

„Securitatea in secolul 21 este mai mult decat abordarea militara si diplomatie”, a declarat Baerbock. Razboiul rusesc de agresiune impotriva Ucrainei a aratat „ca pacea si libertatea nu cad din cer”. Provocarile la adresa securitatii Germaniei trec prin toate domeniile vietii. Acest lucru este valabil, de exemplu, atat pentru medicamente, cat si pentru spatiul cibernetic si puritatea apei.

76 de pagini de „Securitate integrata pentru Germania”

Conform strategiei de securitate, amenintarile externe si interne ar trebui sa fie luate in considerare impreuna in viitor. Pe langa posibilele amenintari militare, aceasta include si atacurile cibernetice, posibilele atacuri asupra infrastructurii critice si schimbarile climatice.

Documentul de 76 de pagini este intitulat „Securitate integrata pentru Germania”.

Conceptul cuprinde trei puncte centrale:

Aparare: Se reafirma obiectivul de a cheltui doua procente din produsul intern brut pentru aparare, dar in medie pe mai multi ani. In mod specific, se spune: „Apararea nationala si a aliantei este misiunea principala a Bundeswehr; aceasta include contributia noastra la capacitatea de descurajare a Aliantei. Initial, tot prin intermediul Fondului special al Bundeswehr nou creat, ne vom aduce contributia de 2% din PIB la obiectivele NATO, in medie pe mai multi ani.” In plus, apararea civila si protectia civila urmeaza sa fie consolidate.

Rezilienta: Ordinea de baza democratica libera trebuie sa fie mai bine protejata impotriva influentelor nelegitime din exterior. Dependentele, de exemplu in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, trebuie sa fie reduse.

Durabilitate: Actiunile rapide trebuie sa contribuie la evitarea sau atenuarea crizelor. Acest lucru este valabil pentru problemele legate de clima, biodiversitate, ecosistem si securitate alimentara.

Din aceste trei puncte trebuie sa rezulte o serie de masuri. In domeniul apararii, acestea sunt ceva de genul unei aparari consolidate impotriva spionajului si sabotajului, o armonizare a controlului european al exporturilor de arme si extinderea capacitatilor cibernetice si spatiale.

De fapt, Strategia de securitate nationala ar fi trebuit sa fie prezentata mult mai devreme, la Conferinta de securitate de la Munchen din februarie. Dar, in culise, au existat intotdeauna dispute legate de competente, in special intre Cancelarie si Ministerul Afacerilor Externe.

In ceea ce priveste chestiunea unui Consiliu de Securitate Nationala ca centru de control in cadrul guvernului, nu a existat niciun consens. Ministerul de Externe se temea ca isi va pierde influenta daca Cancelaria va prelua conducerea acestui organism. Asadar, structurile au ramas asa cum sunt.

Criticile au venit din partea statelor federale in perioada premergatoare. Acestea s-au plans ca nu au fost implicate in consultari. „Daca guvernul federal ar fi avut un interes serios in dezvoltarea unei strategii de securitate orientate spre viitor, ar fi trebuit sa implice landurile intr-un mod adecvat prin intermediul grupurilor de lucru”, a declarat ministrul de interne din landul Hesse, Peter Beuth (CDU), purtatorul de cuvant al ministerelor de interne ale landurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: