externe

SUA anunta ca NU vrea sa cumpere Groenlanda. Vizita a sefului diplomatiei americane in Arctica

Statele Unite vor sa isi consolideze relatia cu Groenlanda, in special din punct de vedere comercial, a declarat joi seful diplomatiei americane Antony Blinken in timpul unei vizite in aceste teritoriu danez din Arctica, adaugand ca Washingtonul nu are insa nicio intentie sa o cumpere, asa cum a sugerat fostul lider de la Casa Alba, Donald Trump, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Ma aflu in Groenlanda deoarece SUA acorda o mare valoare parteneriatului nostru si vrea sa il consolideze”, a declarat Blinken in ultima sa etapa a unui turneu consacrat Arcticii.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat in micuta capitala a Groenlandei, Nuuk, si au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.

Desi a vorbit despre „finantari suplimentare”, Blinken a ramas vag in privinta noilor proiecte ale SUA, in contextul in care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la inceputul acestei saptamani.

„Am discutat astazi despre asta, ne-ar placea sa ne consolidam relatia comerciala”, a spus secretarul de stat american in cadrul unei conferinte de presa cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

Intrebat daca SUA au exclus complet orice plan de a cumpara Groenlanda, Blinken a raspuns sobru, dar cu un zambet: „Pot confirma ca asa este”.

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificata drept „absurda” de guvernul danez, a reprezentat un gafa diplomatica, dar a incarnat, chiar daca in mod caricatural, noile ambitii americane in Arctica.

Vizita rapida in Groenlanda a lui Blinken, la intoarcerea de la un Consiliu al Arcticii in Islanda si a unei prime etape in Danemarca, a fost salutata atat ca o dorinta de a repera relatia, dar si ca un semn al unui nou interes.

Tanarul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere in aprilie, s-a declarat „convins ca acest deceniu va fi inceputul unei noi epoci in relatia” cu Washingtonul.

Guvernul de stanga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a aratat sustinator al unei apropieri de SUA si din care face parte si ministrul groenlandez al Afacerilor Externe si Comertului, Pele Broberg.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

3 ore ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

51 de minute ago

Un nou atac devastator cu ATACMS lansat de Ucraina. Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi chiar pe poligonul de antrenament

Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi dupa ce un teren de antrenament…

O oră ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

O oră ago

UE anunta un pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Liban, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati sirieni

Uniunea Europeana va oferi Libanului un ajutor financiar de 1 miliard de euro pe o…

O oră ago