SUA: Curtea Suprema din Alabama a stabilit ca embrionii congelati sunt „copii”

externe

Curtea Suprema din Alabama a hotarat ca embrionii congelati pot fi considerati copii in conformitate cu legea statului, o hotarare care, spun criticii, ar putea avea implicatii majore in tratamentele de fertilitate, potrivit AP.

Decizia a fost emisa in urma judecarii a doua cazuri de moarte din culpa inaintate de trei cupluri ai caror embrioni inghetati au fost distrusi intr-un accident la o clinica de fertilitate. Judecatorii, citand limbajul anti-avort din Constitutia Alabamei, au decis ca o lege de stat din 1872, care permite parintilor sa dea in judecata pentru moartea unui copil minor, „se aplica tuturor copiilor nenascuti, indiferent de locatia lor”.

„Copiii nenascuti sunt „copii”… fara exceptie, pe baza stadiului de dezvoltare, a locatiei fizice sau a oricaror alte caracteristici auxiliare”, a scris judecatorul Jay Mitchell in hotararea curtii. Mitchell a spus ca instanta a decis anterior ca fetusii ucisi in timpul sarcinii se afla sub incidenta legii privind omorul din culpa si nimic nu exclude „copiii extrauterini din acoperirea legii”.

Hotararea a starnit o serie de avertismente cu privire la potentialul impact asupra tratamentelor de fertilitate si inghetarea embrionilor, care anterior fusesera considerate proprietate de catre instante.

„Aceasta hotarare afirma ca un ovul fertilizat, care este un grup de celule, este acum o persoana. Chiar pune sub semnul intrebarii practica FIV”, a declarat Barbara Collura, CEO al RESOLVE: The National Infertility Association, intr-un interviu de marti. Grupul a numit decizia o „dezvoltare terifianta pentru 1 din 6 persoane afectate de infertilitate” care au nevoie de fertilizare in vitro. Ea a spus ca ridica o serie de intrebari pentru furnizori si pacienti, inclusiv daca pot ingheta viitorii embrioni creati in timpul tratamentului de fertilitate sau daca pacientii ar putea dona sau distruge vreodata embrioni neutilizati.

Reclamantii din dosarul Alabama au suferit tratamente FIV care au dus la crearea mai multor embrioni, dintre care unii au fost implantati si au dus la nasteri sanatoase. Cuplurile platisera pentru a-i tine pe ceilalti inghetati intr-un depozit. In 2020, un pacient a scos mai multi embrioni, scapandu-i pe podea si „omorandu-i”, se arata in hotarare.

Judecatorii au decis ca procesele pentru moarte din culpa din partea cuplurilor ar putea continua.

Un grup anti-avort a aplaudat decizia. „Fiecare persoana, de la cel mai mic embrion pana la un batran care se apropie de sfarsitul vietii, are o valoare incalculabila care merita si i se garanteaza protectie legala”, a declarat Lila Rose, presedintele si fondatorul Live Action, intr-un comunicat.

Presedintele completului de judecata a emis o opinie concurenta care a citat Biblia in timp ce discuta despre sensul expresiei „sfintenia vietii nenascute” din Constitutia Alabama. „Chiar inainte de nastere, toate fiintele umane poarta chipul lui Dumnezeu si vietile lor nu pot fi distruse fara a-i sterge gloria”, a spus Tom Parker.

Judecatorul Greg Cook, care a fost singurul care a votat impotriva, a spus ca legea din 1872 nu definea „copilul minor” si de la intentia initiala s-a ajuns la embrionii inghetati.

Decizia Curtii Supreme din Alabama s-a bazat partial pe limbajul anti-avort adaugat la Constitutia Alabama in 2018, declarand ca „politica publica a acestui stat este sa asigure protectia drepturilor copilului nenascut”.

Sustinatorii de la acea vreme au spus ca va fi doar „o declaratie a convingerilor alegatorilor” si nu va avea niciun impact decat daca statul va obtine mai mult control asupra accesului la avort. Statele au castigat controlul asupra accesului la avort in 2022. Criticii de la acea vreme au spus ca va avea ramificatii largi in dreptul civil si cel penal dincolo de accesul la avort si ca este in esenta calitatea de „persoana individuala” care ar stabili drepturi constitutionale pentru ovulele fertilizate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: