externe

SUA, mesaj puternic la ONU pentru urechile Rusiei: „Indiferent de cursul pe care il va lua invazia Rusiei, trebuie sa facem tot – si subliniez tot – tot ceea ce putem face pentru a ajuta oamenii din Ucraina”

Ambasadoarea SUA la Natiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat luni ca „este clar ca domnul Putin are un plan de a distruge si teroriza Ucraina”, adaugand ca Statele Unite sunt „ingrijorate de faptul ca lumea trebuie sa fie pregatita pentru un drum foarte lung si foarte dificil care va urma”.

„Daca ultimele doua saptamani ne-au aratat ceva, este ca poporul ucrainean nu va renunta. Si multi rusi insisi, inclusiv multi soldati rusi, nu doresc acest razboi”, a declarat Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Thomas-Greenfield a adaugat ca „Putin este in mod clar dispus sa sacrifice vietile a mii de soldati rusi pentru a-si atinge ambitiile personale”.

„Am avertizat Moscova de saptamani intregi ca, in cele din urma, Rusia va fi mai slaba, nu mai puternica, pentru ca a lansat acest razboi. Acest lucru se dovedeste deja adevarat”, a spus ea. „Intrebarea este cat de multa devastare este dispus sa provoace presedintele Putin pentru aceasta greseala enorma.”

In remarcile sale, Thomas-Greenfield a declarat ca SUA sunt „indignate de informatiile tot mai multe despre atacurile Moscovei care dauneaza civililor ucraineni in razboiul sau neprovocat si nejustificat impotriva poporului ucrainean” si si-a exprimat ingrijorarea tot mai mare „cu privire la protectia civililor in acest conflict, in special a femeilor si fetelor care sunt vulnerabile la violenta de gen, a ucrainenilor LGBTQI, precum si a populatiei ucrainene de adulti in varsta si a persoanelor cu dizabilitati”.

Ea a spus ca omologul sau polonez i-a spus ca 100 de refugiati pe minut trec din Ucraina in Polonia.

„De asemenea, solicitam protectia si ingrijirea tuturor copiilor vulnerabili, inclusiv a copiilor separati si neinsotiti si a celor aflati in ingrijire institutionala”, a spus Thomas-Greenfield, adaugand: „Copiii nu ar trebui niciodata, niciodata sa fie implicati in conflicte – punct.”

„Copiii nu ar trebui sa fie niciodata implicati in conflicte. Ei trebuie sa fie protejati”, a repetat ea, citata de CNN.

„Dupa cum a raportat UNICEF, stim deja ca zeci de copii au fost ucisi in razboiul lui Putin. Si, pe masura ce lucram pentru a confirma cazurile, stim ca numarul real este de fapt mult mai mare”, a spus ea. „Copiii mici au fost, de asemenea, grav traumatizati de violente si distrugeri. Au fost martori la atat de multe lucruri incat au incetat sa mai vorbeasca. Ranile fizice si psihologice ale acestui razboi vor fi de lunga durata.”

Thomas-Greenfield a descris orasele ucrainene ca fiind „sub asediu, sub bombardamente rusesti neincetate”.

„Spitalele raman fara provizii, alimentele se diminueaza, iar victimele civile se inmultesc, in timp ce grupurile cele mai vulnerabile – cei cu dizabilitati, batranii, copiii – continua sa suporte cea mai mare parte a suferintei. Am mai vazut asediul inainte – de la Leningrad la Alep. Acestea sunt tragedii de proportii imense”, a spus ea.

Thomas-Greenfield a facut apel la Moscova sa ofere un „angajament ferm, clar, public si fara echivoc de a permite si facilita accesul umanitar imediat si fara obstacole pentru partenerii umanitari din Ucraina”.

„In mod foarte specific, solicitam Federatiei Ruse sa accepte si sa onoreze cu buna credinta propunerile ucrainene pentru un pasaj umanitar sigur, cu termen limita, in locatii specifice si convenite. Solicitam instituirea unui sistem de notificare la sol care sa faciliteze deplasarea in siguranta a convoaielor si zborurilor umanitare”, a declarat Thomas-Greenfield.

De asemenea, ea a cerut „Rusiei sa schimbe cursul, sa isi retraga fortele, sa detensioneze situatia prin diplomatie” si a declarat ca SUA sprijina „apelul Ucrainei pentru incetarea focului”.

„Intre timp, ii aplaudam pe cei care fac tot ce le sta in putere pentru a atenua suferinta pe care Putin a dezlantuit-o asupra poporului ucrainean”, a mai spus ea.

Ea a precizat ca SUA „se coordoneaza indeaproape cu guvernul Ucrainei, cu tarile vecine si cu organizatiile internationale, inclusiv cu cele din cadrul sistemului ONU, pentru a monitoriza situatia si va colabora cu acestea pentru a raspunde nevoilor umanitare atat in Ucraina, cat si in regiune”.

„Indiferent de cursul pe care il va lua invazia Rusiei, trebuie sa facem tot – si subliniez tot – tot ceea ce putem face pentru a ajuta oamenii din Ucraina”, a declarat Thomas-Greenfield.

„Kievul ramane in picioare, iar noi suntem alaturi de Kiev”, a conchis ea. „Suntem alaturi de ucraineni”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

O oră ago

Europarlamentarul roman Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene sa investigheze felul cum mari companii europene subventioneaza masina de razboi a lui Putin

Intr-o postare facuta pe pagina personala de Facebook, europarlamentarul roman Eugen Tomac critica ipocrizia companiilor…

O oră ago

Noi amenintari nucleare la Russia 1 TV: „Franta va fi dezarmata intr-o clipa si insulele britanice vor ajunge sub apa”

Un prezentator al televiziunii de stat ruse si propagandist al Kremlinului a lansat o noua…

29 de minute ago