SUA ofera recompense de milioane de dolari pentru informatii care sa duca la capturarea unui grup rusesc de hackeri

externe

hackeri, rusi, Microsoft

Statele Unite au anuntat o recompensa de pana la 10 milioane de dolari pentru informatii care sa conduca la identificarea sau localizarea oricaruia dintre liderii grupului infractional cu sediul in Rusia cunoscut sub numele de BlackCat, relateaza RFE/RL.

Grupul, care mai foloseste si numele ALPHV si Noberus, a vizat retelele de calculatoare a peste 1.000 de victime si a provocat prejudicii in intreaga lume, inclusiv retelelor care sustin infrastructura critica a SUA, a precizat Departamentul de Stat.

In anunt se precizeaza ca, pe langa recompensa de 10 milioane de dolari pentru informatii care sa conduca la identificarea liderilor bandei, Departamentul de Stat ofera pana la 5 milioane de dolari pentru informatii care sa conduca la arestarea sau condamnarea oricarei persoane care participa sau incearca sa participe la un atac ransomware folosind varianta ALPHV/Blackcat.

Departamentul de Justitie a declarat in decembrie ca ALPHV/Blackcat a devenit a doua cea mai prolifica varianta de ransomware-as-a-service din lume, pe baza rascumpararilor de sute de milioane de dolari platite de victime.

FBI a declarat ca s-a infiltrat in grupul cu sediul in Rusia si i-a intrerupt operatiunile prin intermediul unui instrument de decriptare pe care l-a dezvoltat. Instrumentul a fost distribuit victimelor ransomware-ului si le-a ajutat sa restabileasca sistemele informatice afectate, salvandu-le de cereri de rascumparare in valoare totala de aproximativ 99 de milioane de dolari, a declarat FBI in decembrie.

Modelul ransomware-as-a-service implica dezvoltatori care creeaza si actualizeaza ransomware si intretin infrastructura ilicita de internet utilizata. Afiliatii sunt responsabili de identificarea victimelor si de atacarea acestora cu ransomware. Dupa ce o victima plateste, dezvoltatorii si afiliatii impart veniturile.

Actorii ALPHV/Blackcat incearca sa tinteasca cele mai sensibile date din sistemul unei victime pentru a creste presiunea de a plati, a declarat Departamentul de Justitie. Victimele care refuza sa plateasca risca ca datele lor sa fie publicate pe internet.

Amploarea infractiunilor a declansat investigatii paralele ale agentiilor de aplicare a legii din intreaga lume, a precizat Departamentul de Stat.

Oferta de recompensa anuntata la 15 februarie completeaza anuntul Departamentului de Justitie si al FBI privind cooperarea cu agentiile de aplicare a legii din Marea Britanie, Australia, Germania, Spania si Danemarca, pentru a lansa o campanie de lupta impotriva ALPHV/Blackcat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: