externe

SUA planifica un ajutor de 550 de milioane de dolari pentru securitatea energetica a Ucrainei si Republicii Moldova / 300 de milioane merg la Chisinau

Ajutorul, descris in proiecte de documente consultate de Reuters, ar urma sa fie anuntat de administratorul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala, Samantha Power, la aniversarea invaziei Rusiei in Ucraina, transmite US News.

Zeci de mii de civili ucraineni si soldati din ambele tabere au fost ucisi si milioane de oameni si-au parasit casele de cand Rusia a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, declansand cel mai mare razboi din Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Rusia, care nu a reusit sa obtina o victorie rapida in ceea ce numeste o „operatiune speciala” de demilitarizare si „denazificare” a vecinului sau, a atacat in mod repetat infrastructura energetica ucraineana in ceea ce oficialii occidentali considera a fi un efort de a slabi moralul ucrainean in razboiul terestru crancen.

„Guvernul Statelor Unite isi mentine angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean sa mentina stabilitatea si functionarea sistemului sau de electricitate in mijlocul atacurilor brutale si neincetate asupra infrastructurii critice din partea fortelor rusesti”, se arata intr-un proiect de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Cele 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari in sprijinul bugetar pentru a compensa preturile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice si 85 de milioane de dolari pentru imbunatatirea capacitatii sale de a obtine surse alternative de aprovizionare cu energie, potrivit unui al doilea proiect de document.

„Aceasta asistenta va ajuta Moldova sa abordeze nevoile urgente create de razboiul (presedintelui rus Vladimir) Putin, construind in acelasi timp spre o rezistenta energetica pe termen lung si interconexiuni mai puternice cu Europa”, se arata in cel de-al doilea document.

Moldova, o fosta republica sovietica de 2,5 milioane de locuitori care se invecineaza cu Ucraina la vest, este una dintre cele mai sarace natiuni din Europa si a fost in mod traditional puternic dependenta de gazul rusesc.

Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus intr-o lege de cheltuieli mai larga adoptata de Congres anul trecut. Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispozitie 15 zile de la notificarea administratiei pentru a examina cheltuielile planificate.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

O oră ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

2 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

O oră ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago