SUA refuza viza parlamentarului ugandez care a cerut castrarea homosexualilor

actualitate

SUA au refuzat sa ii acorde viza parlamentarei ugandeze Sarah Achieng Opendi, care a cerut ca homosexualii sa fie castrati in timpul unei dezbateri parlamentare privind cele mai dure legi anti-LGBTQ+ din lume si care dorea sa participe saptamana viitoare la o reuniune ONU la New York, transmite CNN.

Opendi s-a declarat „socata” dupa ce ambasada SUA din Kampala i-a respins cererea de a calatori la cea de-a 68-a sesiune a Comisiei privind statutul femeii.

„Nouazeci si sase la suta dintre parlamentari au votat in favoarea proiectului de lege si sunt constienta de un numar de parlamentari care au obtinut vize pentru SUA, desi au sustinut proiectul de lege”, a declarat Opendi, presedinta Asociatiei parlamentare a femeilor din Uganda.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca nu poate discuta cazuri individuale de viza.

In decembrie, SUA au impus restrictii de viza pentru sute de parlamentari ugandezi si familiile acestora din cauza implicarii lor in aceasta lege, promulgata de presedintele Yoweri Museveni, care impune pedeapsa cu moartea sau inchisoarea pe viata pentru anumite acte homosexuale si pedepse de pana la 20 de ani pentru „recrutarea, promovarea si finantarea” unor „activitati” homosexuale.

Anul trecut, SUA si Marea Britanie i-au refuzat vizele presedintelui Parlamentului, Anita Among. Activistii din Uganda au salutat aceste actiuni.

„In procesul de discutie a legii anti-homosexualitate radicale si represive, multi legislatori ugandezi au declarat ca nu le pasa de preocuparile partenerilor de dezvoltare, deoarece acestia nu trebuie sa calatoreasca in jurisdictiile lor”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Nicholas Opiyo.

„Refuzul vizei este o declaratie puternica impotriva celor care raspandesc ura. Sper ca transmite un mesaj ferm ca astfel de indivizi nu isi au locul in societatile civilizate”, a adaugat el.

Steven Kabuye, un activist pentru drepturile omului din Kampala, a declarat ca politicienii sunt trasi la „raspundere”.

„Ei nu pot pretinde ca urasc homosexualitatea in tarile lor de origine si apoi sa mearga mai departe si sa se bucure de viata in utopiile LGBTQ+”, a spus el. „Ma bucur ca interzicerea vizelor americane pentru politicienii ugandezi care incalca drepturile omului functioneaza.”.

In Africa, 33 din 55 de tari au o legislatie impotriva relatiilor homosexuale, mare parte dintre acestea datand din timpul regimurilor coloniale.

Kenya, Namibia, Niger, Tanzania si Uganda au luat masuri pentru a inaspri legile anti-gay. Saptamana trecuta, Ghana a adoptat un proiect de lege care incrimineaza relatiile homosexuale. Namibia a legiferat recent impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex, iar Kenya are un proiect de lege in fata parlamentului care urmareste sa scoata in afara legii uniunile intre persoane de acelasi sex.

Luni, Societatea Internationala SIDA si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca o crestere a legilor anti-gay ameninta raspunsul la HIV.

„Exista o nevoie urgenta ca guvernele acestor tari sa colaboreze cu comunitatile cele mai vulnerabile la HIV, nu impotriva lor”, a declarat presedintele IAS, Sharon Lewin.

„Facem apel la presedintii din Ghana, Namibia si Kenya sa se opuna acestor proiecte de lege discriminatorii. La IAS, va indemnam sa puneti oamenii pe primul loc si sa urmati stiinta: incriminarea oricarei populatii alimenteaza pandemia de HIV prin excluderea oamenilor de la testare, tratament si ingrijire.”

Grupurile societatii civile asteapta o hotarare privind un apel la Curtea Constitutionala cu privire la legislatia ugandeza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: