SUA trec la fapte: Washingtonul tripleaza tarifele la importurile de otel si aluminiu din China

externe

joe biden

Presedintele Joe Biden i-a cerut secretarului american pentru comert sa tripleze tarifele vamale la importurile de otel si aluminiu din China, in timp ce face turul statului Pennsylvania, un stat-cheie pentru campania sa electorala, relateaza CNBC.

Solicitarea lui Biden de a creste actualul tarif mediu de 7,5% pentru otel si aluminiu arata clar ca avertismentele recente ale administratiei sale cu privire la practicile comerciale ale Chinei nu sunt amenintari desarte.

Cu ocazia unei vizite in China saptamana trecuta, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, si-a exprimat ingrijorarea ca subventiile Chinei creeaza o supraoferta de produse energetice, cum ar fi panourile solare si vehiculele electrice, care ar depasi cererea interna. Ea si-a exprimat ingrijorarea ca supracapacitatea ar putea fi vanduta pe pietele globale la preturi artificial mai mici, ceea ce ar putea sufoca concurenta.

Intr-un interviu la CNBC, Yellen a declarat ca nu este exclusa posibilitatea de a impune tarife suplimentarea daca aceste probleme legate de supracapacitate nu vor fi rezolvate.

Oficialii chinezi si mass-media de stat au negat acuzatia de supracapacitate, afirmand ca abundenta ofertei chineze de produse energetice este rezultatul „inovatiilor constante”, nu al subventiilor guvernamentale.

„Supracapacitatea determinata de politica Chinei reprezinta un risc serios pentru viitorul industriei americane a otelului si aluminiului”, a declarat marti directorul Consiliului Economic National, Lael Brainard, in cadrul unei convorbiri cu jurnalistii.

Presiunea intensificata a lui Biden pentru cresterea tarifelor vine in contextul in care acesta echilibreaza politica din anul electoral cu un peisaj geopolitic fragil si cu ingrijorari sporite cu privire la puterea economiei americane.

Casa Alba inca lucreaza pentru a dezgheta relatiile cu China dupa mai multi ani de comunicare aproape inghetata, in parte declansata de runda initiala de tarife vamale impuse Chinei de fostul presedinte Donald Trump, care aproape a declansat un razboi comercial in toata regula.

Tarifele pot avea, de asemenea, efecte economice neintentionate prin cresterea costurilor de productie din SUA, care se pot traduce in cele din urma prin cresterea preturilor de consum. Acesta ar fi un rezultat nedorit intr-o perioada in care Biden se afla deja in mijlocul unei batalii de un an de zile pentru a reduce inflatia si a dovedi alegatorilor ca agenda sa economica functioneaza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: