SUA trimit in Ucraina munitie iraniana confiscata

externe

SUA au trimis Ucrainei peste 1 milion de cartuse iraniene care au fost confiscate anul trecut, a anuntat miercuri armata americana, potrivit Reuters.

Fortele navale americane au confiscat arme transportate de obicei de nave de pescuit, despre care se crede ca provin din Iran, destinate luptatorilor sustinuti de republica islamica in Yemen.

Comandamentul Central al SUA, care este responsabil pentru operatiunile militare din Orientul Mijlociu, a declarat ca aproximativ 1,1 milioane de cartuse de 7,62 mm au fost trimise in Ucraina. Ele au fost initial confiscate de fortele navale americane in decembrie 2022 si au fost transferate de la Garzile Revolutionare iraniene catre fortele Houthi din Yemen.

„SUA se angajeaza sa colaboreze cu aliatii si partenerii nostri pentru a contracara fluxul de ajutor letal iranian in regiune prin toate mijloacele legale, inclusiv sanctiuni ale SUA si ONU si prin interdictii”, se arata in declaratia Comandamentului Central.

Este putin probabil ca munitia sa faca o diferenta majora pe campul de lupta intr-un moment in care armele cu raza lunga si sistemele de aparare aeriana se afla in fruntea listei de dorinte a Ucrainei.

De asemenea, este putin probabil ca munitiile confiscate care sunt transferate sa atenueze preocuparile legate de fluxul continuu de arme vestice catre Kiev.

Congresul nu a inclus sume noi pentru Ucraina in proiectul de lege pentru cheltuielile SUA pe care l-a adoptat sambata pentru a mentine deschis guvernul federal, subliniind reticenta tot mai mare a unor republicani de a oferi fonduri pentru Kiev.

Anul trecut, Marina Regala britanica a declarat ca una dintre navele sale de razboi a confiscat arme iraniene, inclusiv rachete sol-aer si motoare pentru rachete de croaziera, de la contrabandistii din apele internationale din sudul Iranului.

Miscarea Houthi din Yemen s-a luptat din 2015 cu o coalitie condusa de Arabia Saudita intr-un conflict care a ucis sute de mii de oameni si a lasat 80% din populatie dependenta de ajutor.

Statele Unite au facut presiuni asupra aliatului sau Arabia Saudita pentru a pune capat razboiului si au legat o parte din sprijinul militar al SUA pentru regat de incetarea implicarii sale in Yemen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: