SUA trimit mai multe sisteme de aparare Patriot in Orientul Mijlociu. Sistemele Patriot se afla acum in 18 tari

externe

rachete_patriot

Statele Unite au trimis mai multe dintre valoroasele lor sisteme de aparare antiracheta sol-aer, cunoscute sub numele de Patriot, in Orientul Mijlociu, in urma atacurilor asupra trupelor americane din Irak si Siria din ultimele saptamani, a relatat The Wall Street Journal, preluat de Business Insider.

Zeci de soldati americani din Irak si Siria au fost raniti in ultima luna din cauza unor atacuri pe care Pentagonul le-a atribuit unor grupari sustinute de Iran.

Oficiali ai Pentagonului au declarat ca gruparile militante au comis aproape 50 de atacuri incepand cu 17 octombrie asupra bazelor care adapostesc personal american, a relatat The Associated Press. Aceste atacuri au fost efectuate cu rachete si drone, spun oficialii.

Ca raspuns la „recentele escaladari ale Iranului si ale fortelor sale proxy in intreaga regiune a Orientului Mijlociu”, secretarul apararii, Lloyd J. Austin, a anuntat la 21 octombrie mai multe masuri pentru a creste „pozitia de forta”, inclusiv desfasurarea mai multor batalioane Patriot in intreaga regiune.

Departamentul Apararii nu a dezvaluit numarul de baterii Patriot pe care le trimite. Cu toate acestea, persoane familiarizate cu aceasta chestiune au declarat ca SUA au trimis sase, dubland numarul de sisteme de aparare care erau deja desfasurate.

Nu se stie cu exactitate unde vor fi desfasurate aceste sisteme.

Potrivit Missile Defense Advocacy Alliance, o organizatie non-profit care promoveaza dezvoltarea apararii impotriva rachetelor balistice, Israelul opereaza in prezent trei baterii Patriot. Aceste sisteme au fost esentiale pentru apararea aeriana a tarii in timpul razboiului din 2014 din Gaza, doborand vehicule aeriene fara pilot inarmate si alte aeronave.

Sistemele de aparare antiracheta sunt produse de Raytheon, un contractant al guvernului SUA, si costa aproximativ 1,1 miliarde de dolari fiecare.

Unele dintre componentele semnificative ale sistemului includ un sistem de lansare a rachetelor, un radar care detecteaza tintele, o statie de control si un generator, potrivit unui raport al Congressional Research Service (CRS).

Desi nu se cunosc razele oficiale de actiune, raportul CRS a precizat ca „plafonul de zbor” pentru unul dintre interceptoare este de aproximativ 20 km.

Optsprezece tari opereaza in prezent Patriot, potrivit Center for Strategic & International Studies, inclusiv Ucraina, care a primit primul sistem din partea SUA in aprilie si l-a folosit pentru a dobori o racheta hipersonica ruseasca si pentru a se apara de atacuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: