Succesul lui Kovesi l-a paralizat pe Tudorel Toader. Mesaj in noapte plin de greseli

news

Tudorel Toader, fost ministru al Justitiei, a postat un mesaj plin de greseli, pe Facebook, la scurt timp dupa ce Bruxelles-ul a confirmat ca Laura Codruta Kovesi este sefa a Parchetului European. Fostul „ievaluator” si-a corectat de doua ori mesajul si tot gresit a ramas.

Tudorel Toader, incercand sa faca eforturi sa se desprinda de masacrarea legilor justitiei, isi afirma satisfactia privind desfiintarea Comisiei Iordache. Mesajul a fost publicat la scurt timp dupa vestea de la Bruxelles legata de Kovesi.

„Inventarierea mostenirii Comisiei Iordace va incepe cu modificarile aduse legilor justitiei si incercarile repetate de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala !

Felicitari pentru Marcel Ciolacu.

PS: In repetate randuri am afirmat faptul ca imi asum tot ceea ce am facut, sau nu am facut la MJ, precum si faptul ca nu imi asum ceea ce au facut, sau nu au facut altii, pentru justitie !”, a scris „ievaluatorul” pe Facebook.

Echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) si Consiliului UE au ajuns marti seara la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea noului Parchet European, informeaza un comunicat al PE.

Negocierile intre PE si Consiliul UE asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe Laura Codruta Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand.

Joi, in cadrul reuniunii Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfasurata la Bruxelles, Laura Codruta Kovesi a obtinut si sustinerea Consiliului UE pentru functia de procuror-sef al Parchetului Public European.

„Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii’, a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar, din grupul S&D, presedintele Comisiei pentru libertati civile a PE, dupa acordul cu Consiliul UE de marti.

„Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei, cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj”, a afirmat la randul ei presedinta Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier, din grupul PPE.

Vicepresedinta Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua, eurodeputata spaniola din grupul Renew Europe, a afirmat ca „prin alegerea doamnei Kovesi in functia de procuror-sef european, Parchetul European isi va putea incepe acum activitatea pentru a asigura mai multa siguranta si protectie cetatenilor. Noua institutie va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE – numai infractorii vor fi nelinistiti in urma acestui acord”.

Acordul asupra numirii Laurei Codruta Kovesi ca procuror-sef european trebuie oficializat acum de catre Parlamentul European si Consiliul UE.

Parchetul Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca – se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Mai mult despre:

Comentarii: