Suedia: Un lant de farmacii interzice vanzarea de produse cosmetice anti-imbatranire clientilor sub 15 ani. Influentati de retelele de socializare, tot mai multi copii isi doresc un ten „mai tanar”

life

Un lant important de farmacii din Suedia a anuntat ca va introduce restrictii de varsta pentru cumpararea produselor cosmetice anti-imbatranire, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari in Europa cu privire la efectele potential daunatoare asupra copiilor ale recurgerii premature la astfel de produse, informeaza The Guardian.

Apotek Hjartat, care are aproximativ 390 de farmacii in Suedia, va inceta sa mai vanda produse de „ingrijire avansata a pielii” (care contin ingredientele acid AHA, acid BHA, vitamina A, vitamina C si peeling cu enzime) clientilor sub 15 ani, cu exceptia cazului in care au acordul parintilor sau o afectiune relevanta a pielii.

Aceasta decizie vine pe fondul unor informatii despre un boom de utilizare a acestor produse in randul copiilor din Suedia cu varsta sub 13 ani, determinat de retelele de socializare. Un lant de produse cosmetice a declarat pentru postul SVT ca 20-40% dintre clientii sai au acum sub 13 ani.

Rapoartele arata ca un numar tot mai mare de copii din Europa – inclusiv cei de pana la 10 ani din Marea Britanie – cauta produse cosmetice anti-imbatranire, in cautarea unui ten mai „tanar”, multi fiind influentati de ceea ce au vazut pe aplicatii precum TikTok.

Expertii se tem ca nebunia ar putea avea un impact fizic daunator asupra pielii atat de tinere si sunt ingrijorati de impactul psihologic asupra copiilor obsedati de imbatranire.

Comisia Europeana a anuntat anul trecut planuri de a limita concentratia de retinol in produsele fara prescriptie medicala din iunie pentru a reduce potentiala supraexpunere la vitamina A, pe care autoritatile de reglementare au legat-o de probleme ale pielii si oase slabite.

„Folosirea unei ingrijiri avansate a pielii care, de exemplu, are ca scop reducerea ridurilor si obtinerea unui nuanta mai uniforma a pielii, nu este ceva de care copilul are nevoie. In cazurile in care un copil are o boala de piele, de exemplu dermatita atopica, anumite produse pot contribui, de asemenea, la agravarea sau reactivarea simptomelor. Restrictia de varsta va permite inceperea unei discutii cu copiii si cu parintii despre rutine sanatoase de ingrijire a pielii, bazate pe nevoi, nu pe idealuri”, a declarat Annika Svedberg, farmacist sef la Apotek Hjartat.

Potrivit directorului general Monika Magnusson, conmpania doreste sa fie mai responsabila, pentru a nu fi implicata „in promovarea comportamentelor si idealurilor nesanatoase care s-au inmultit in randul multor tineri”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: