Summitul britanic privind inteligenta artificiala isi propune sa abordeze problemele spinoase legate de riscurile de ultima ora ale noii tehnologii

externe

Bletchley Park, londra

Oficiali din domeniul digital, sefi de companii de tehnologie si cercetatori se intalnesc miercuri la o fosta baza de spionaj din apropierea Londrei pentru a discuta si a intelege mai bine riscurile extreme pe care le prezinta inteligenta artificiala de ultima generatie, relateaza Association Press.

Summitul de doua zile se concentreaza pe asa-numita inteligenta artificiala de frontiera – cele mai recente si mai puternice sisteme care duc tehnologia pana la limitele sale, dar care ar putea veni cu pericole inca necunoscute. Acestea alimenteaza roboti de chat precum ChatGPT de la OpenAI si Bard de la Google, si sunt antrenate pe baza unor vaste rezerve de informatii extrase de pe internet.

Aproximativ 100 de persoane din 28 de tari sparticipa la Summitul de doua zile privind siguranta IA organizat de prim-ministrul Rishi Sunak, dar guvernul britanic a refuzat sa dezvaluie lista invitatilor.

Sunak, un fost bancher pasionat de tehnologie doreste ca Regatul Unit sa fie un centru pentru inovatia in domeniul informaticii si a catalogat summitul ca fiind inceputul unei conversatii globale despre dezvoltarea sigura a IA.

Insa miercuri, vicepresedintele Kamala Harris urmeaza sa in centrul atentiei, cu un discurs separat la Londra, in care va prezenta abordarea mai activa in domeniul IA a administratiei americane.

Ea urmeaza sa participe la summit joi, alaturi de oficiali guvernamentali din peste doua duzini de tari, printre care Canada, Franta, Germania, India, Japonia, Arabia Saudita – si China, invitata in ciuda protestelor unor membri ai Partidului Conservator, aflat la guvernare in Marea Britanie.

Directorul general al Tesla, Elon Musk, va discuta despre inteligenta artificiala cu Sunak intr-o conversatie transmisa in direct joi seara. Miliardarul din domeniul tehnologiei s-a numarat printre cei care au semnat o declaratie la inceputul acestui an prin care a tras un semnal de alarma cu privire la pericolele pe care IA le reprezinta pentru umanitate.

Sunt asteptati, de asemenea, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, precum si directori ai unor companii americane de inteligenta artificiala, precum Anthropic, si oameni de stiinta influenti in domeniul informaticii, precum Yoshua Bengio, unul dintre „nasii” inteligentei artificiale.

Intalnirea are loc la Bletchley Park, o fosta baza strict secreta pentru spargatorii de coduri din al Doilea Razboi Mondial, considerata locul de nastere al informaticii moderne.

Unul dintre obiectivele majore ale lui Sunak este de a face ca delegatii sa ajunga la un acord asupra primului comunicat despre natura riscurilor IA. El a declarat ca tehnologia aduce noi oportunitati, dar avertizeaza cu privire la amenintarea pe care IA de frontiera o reprezinta pentru umanitate, deoarece ar putea fi folosita pentru a crea arme biologice sau ar putea fi exploatata de teroristi pentru a semana frica si distrugere.

„Doar guvernele, nu companiile, pot proteja oamenii de pericolele IA”, a declarat Sunak saptamana trecuta. Cu toate acestea, in acelasi discurs, el a indemnat, de asemenea, sa nu se grabeasca reglementarea tehnologiei IA, spunand ca aceasta trebuie mai intai sa fie pe deplin inteleasa.

In schimb, Kamala Harris va sublinia necesitatea de a aborda problema aici si acum, inclusiv „daunele societale care se intampla deja, cum ar fi prejudecatile, discriminarea si proliferarea dezinformarii”.

Harris intentioneaza sa sublinieze faptul ca administratia Biden este „hotarata sa responsabilizeze companiile intr-un mod care sa nu inabuse inovatia”, inclusiv prin legislatie.

„Dupa cum a demonstrat istoria, in absenta reglementarilor si a unei supravegheri guvernamentale puternice, unele companii de tehnologie aleg sa prioritizeze profitul in detrimentul bunastarii clientilor lor, securitatii comunitatilor noastre si stabilitatii democratiilor noastre”, intentioneaza ea sa puncteze in discurs, dupa cum a declarat un oficial de la Casa Alba, vorbind sub rezerva anonimatului.

Ea va mentiona ordinul executiv al presedintelui Biden din aceasta saptamana, care stabileste masuri de protectie pentru inteligenta artificiala, ca dovada ca Statele Unite dau un exemplu in elaborarea unor reguli pentru inteligenta artificiala care sa functioneze in interesul public. Printre masurile pe care le va anunta se numara un Institut pentru siguranta inteligentei artificiale, gestionat prin intermediul Departamentului de Comert, pentru a ajuta la stabilirea regulilor pentru o „inteligenta artificiala sigura si de incredere”.

De asemenea, Harris va incuraja si alte tari sa semneze un angajament sustinut de SUA de a respecta utilizarea „responsabila si etica” a IA in scopuri militare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: