Summitul G20 evita condamnarea Rusiei pentru razboiul din Ucraina, insa cere pace

externe

Grupul celor 20 a adoptat sambata o declaratie de consens la un summit care a evitat condamnarea Rusiei pentru razboiul din Ucraina, dar a cerut tuturor statelor sa nu foloseasca forta pentru a acapara teritorii, potrivit Reuters.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a anuntat ca Declaratia Liderilor a fost adoptata in prima zi a summitului.

Consensul a fost o surpriza, deoarece G20 este profund divizat in privinta razboiului din Ucraina, natiunile occidentale cerand anterior condamnarea ferma a Rusiei in Declaratia Liderilor, in timp ce altele au cerut sa se concentreze pe probleme economice mai ample.

„Facem apel la toate statele sa sustina principiile dreptului international, inclusiv integritatea si suveranitatea teritoriala, dreptul international umanitar si sistemul multilateral care salveaza pacea si stabilitatea”, se arata in declaratie. „Salutam toate initiativele relevante si constructive care sustin o pace cuprinzatoare, justa si durabila in Ucraina. Folosirea sau amenintarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibila”, se adauga in declaratie.

Ministerul ucrainean de Externe a spus ca declaratia nu este „nimic de care sa ne mandrim”, adaugand ca o prezenta ucraineana le-ar fi oferit participantilor o mai buna intelegere a situatiei.

Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a spus ca declaratia demonstreaza o pozitie clara cu privire la invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus ca declaratia are „un limbaj foarte puternic despre razboiul ilegal al Rusiei in Ucraina. Cred ca este un rezultat bun si puternic”.

Nu a existat o reactie imediata din partea Rusiei, care este reprezentata de ministrul de externe Serghei Lavrov. El a spus ca va bloca declaratia finala daca nu reflecta pozitia Moscovei cu privire la Ucraina si alte crize.

Declaratia a cerut, de asemenea, implementarea initiativei Marii Negre pentru fluxul sigur de cereale, alimente si ingrasaminte din Ucraina si Rusia. Moscova a renuntat la acord in iulie din cauza a ceea ce a numit un esec in indeplinirea cererilor sale de a implementa un acord paralel de relaxare a regulilor pentru propriile exporturi de alimente si ingrasaminte.

Ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat ca principalul aliat al Rusiei, China, sprijina rezultatul. „Au fost in joc puncte de vedere si interese diferite, dar am reusit sa gasim un teren comun cu privire la toate problemele”, a spus el intr-o conferinta de presa.

Anul acesta, parerile diferite asupra razboiului au impiedicat acordul chiar si asupra unui singur comunicat la reuniunile ministeriale din timpul presedintiei G20 a Indiei.

Grupul a fost de acord sa abordeze vulnerabilitatile datoriei din tarile cu venituri mici si medii „intr-o maniera eficienta, cuprinzatoare si sistematica”, dar nu a facut niciun nou plan de actiune se mai arata in document.

Tarile s-au angajat sa consolideze si sa reformeze bancile multilaterale de dezvoltare, in timp ce au acceptat propunerea de reglementare mai stricta a criptomonedelor.

De asemenea, a fost de acord ca lumea are nevoie de o finantare de 4 trilioane de dolari pentru tranzitia energetica, cu o pondere mare a surselor regenerabile in mixul energetic primar.

Modi a inaceput intalnirea facand apel la membri sa puna capat unui „deficit global de incredere” si a anuntat ca blocul acorda calitatea de membru permanent Uniunii Africane.

In ciuda compromisului cu privire la Declaratia Liderilor, se astepta ca summitul sa fie dominat de Occident si aliatii sai. Presedintele chinez Xi Jinping l-a trimis pe premierul Li Qiang, in timp ce Rusia l-a trimis pe ministrul de externe, Serghei Lavrov.

„Il revine guvernului chinez sarcina sa explice” de ce liderul sau participa sau nu, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate nationala, reporterilor din Delhi.

„Ar fi frumos sa-l avem aici, dar summitul merge bine”, a spus Joe Biden sambata.

Finer a spus ca exista speculatii ca Beijingul „ar renunta la G20” in favoarea unor grupari precum BRICS, unde este dominant.

BRICS include Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud si a convenit sa adauge inca sase membri – Arabia Saudita, Iran, Etiopia, Egipt, Argentina si Emiratele Arabe Unite – accelerandu-si eforturile de a remania ordinea mondiala pe care o vede ca fiind invechita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: