Summitul OCS: Putin ii asigura pe liderii mondiali ca el detine puterea la Kremlin. Noi declaratii despre rebeliune

externe

Vladimir Putin, Xi Jinping, Ucraina, razboi, cinci ani

Presedintele rus Vladimir Putin le-a multumit liderilor mondiali care i-au fost alaturi in timp ce se confrunta cu o rebeliune armata, la sfarsitul lunii trecute, in timpul unui discurs rostit marti la un summit virtual al liderilor eurasiatici gazduit de premierul indian Narendra Modi, relateaza CNN.

Intalnirea online de o zi a Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) marcheaza prima aparitie a lui Putin pe scena mondiala, in cadrul unui summit international, de cand a dezamorsat insurectia armata a grupului de mercenari Wagner la sfarsitul lunii trecute – considerata in general ca fiind cea mai semnificativa amenintare la adresa puterii sale cu care s-a confruntat pana acum.

„As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a le multumi colegilor mei din tarile (OCS) care si-au exprimat sprijinul pentru actiunile conducerii ruse pentru protejarea ordinii constitutionale, a vietii si securitatii cetatenilor”, le-a spus Putin liderilor prezenti, printre care se numara Xi Jinping, Alexander Lukasenko si Ebrahim Raisi din Iran.

Putin a incercat sa isi reasigure partenerii de la summit – si, prin extensie, lumea – ca ramane ferm pe pozitii, spunand ca in Rusia „intreaga societate” a iesit „ca un front unit impotriva tentativei de rebeliune armata”.

Fondata in 2001 si condusa de China si Rusia, OCS include India, Pakistan, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan si reprezinta o mare parte din Eurasia si, odata cu includerea celor mai populate doua tari din lume, aproximativ 40% din populatia globala.

Summitul de marti a oferit o oportunitate pentru ca organismul international sa isi extinda raza de actiune – includerea oficiala asteptata a Iranului venind in paralel cu un pas facut spre primirea aliatului fidel al Moscovei, Belarus – a doua extindere in istoria de peste doua decenii a grupului.

Atat Moscova, cat si Beijingul vad grupul ca pe o alternativa la blocurile conduse de Occident si ca pe un vehicul cheie pentru incercarea lor de a respinge ceea ce considera a fi o ordine mondiala condusa de SUA.

Dar, desi multi membri pot sustine o lume cu o putere globala mai dispersata, OCS contine o retea incalcita de interese si aliante, printre care membrii trebuie sa navigheze in timp ce urmaresc sa consolideze securitatea regionala.

„O familie extinsa”

In discursul de deschidere, Modi a laudat OCS ca fiind o „platforma importanta pentru pace, prosperitate si dezvoltare in intreaga regiune Eurasia”.

„Noi nu vedem OCS ca pe un cartier extins, ci ca pe o familie extinsa. Securitatea, dezvoltarea economica, conectivitatea, unitatea, respectul pentru suveranitate si integritate teritoriala si protectia mediului sunt pilonii viziunii noastre pentru OCS”, a declarat el.

Modi este gazda reuniunii la cateva zile dupa ce a fost primit pentru o vizita de stat in SUA de catre presedintele Joe Biden, care doreste sa cultive New Delhi ca partener in competitia sa tot mai mare cu China.

In discursul sau la summit, liderul chinez Xi a subliniat necesitatea unitatii si a cooperarii si a cerut liderilor regionali sa se ocupe de viitorul propriilor tari – intr-o incercare aparenta de a rezista influentei externe in regiune.

„Lumea de astazi este plina de haos, iar schimbarile nemaivazute intr-un secol se accelereaza. Societatea umana se confrunta cu provocari fara precedent. Unitate sau divizare? Pace sau conflict? Cooperare sau confruntare?” a declarat Xi.

„Trebuie sa consolidam comunicarea si coordonarea strategica… Trebuie sa formulam politici externe in mod independent, pe baza intereselor generale si pe termen lung ale regiunii, si sa tinem cu fermitate in propriile maini viitorul si destinul dezvoltarii si progresului tarii noastre”, a spus el, potrivit agentiei chineze de stiri de stat Xinhua.

Razboiul in curs de desfasurare al lui Putin in Ucraina arunca o umbra grea asupra reuniunii, in general favorabile Rusiei, mai ales ca China si India au fost presate de Occident sa limiteze sprijinul pentru Moscova sau chiar sa-l impinga pe Putin spre pace.

La summitul OCS de anul trecut, Modi i-a spus lui Putin ca „era de astazi nu este o era a razboiului”.

Iar India are propriile sale frictiuni cu China vecina.

Beijingul ramane profund suspicios fata de o grupare de securitate Indo-Pacific condusa de SUA, cunoscuta sub numele de QUAD, din care India face parte, iar cei doi vecini inarmati nuclear au un conflict mocnit de-a lungul unei frontiere contestate.

Din QUAD mai fac parte Australia si Japonia

Grupul OCS reuneste, de asemenea, India si Pakistan – o alta pereche de doi vecini inarmati nuclear, cu o lunga istorie de relatii fluctuante.

In luna mai, ministrul pakistanez de externe Bilawal Bhutto Zardari a devenit cel mai inalt oficial care a vizitat India in ultimii sapte ani, cand s-a alaturat unei reuniuni a ministrilor de externe din cadrul OCS.

Intrarea asteptata a Iranului in cadrul gruparii are loc dupa ce acesta a semnat un memorandum de obligatii la summitul de anul trecut. Belarus, un partener apropiat al Rusiei, va face un pas similar spre statutul de membru cu drepturi depline in acest an, a declarat Modi in discursul de deschidere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: