Surpriza la Kremlin, mai multi oficiali rusi cer ca Putin sa fie demis pentru „inalta tradare”. Apel catre Duma: „Operatiunea speciala a dus la dublarea granitei cu NATO”

externe

Un grup de oficiali rusi a facut apel la Duma de Stat pentru a-l indeparta de la putere pe presedintele Vladimir Putin sub acuzatia de inalta tradare, anunta Newsweek USA citand un document at publicitatii de unul dintre alesii rusi care a semnat propunerea.

Intr-un tweet publicat miercuri de Nikita Iurefev, un politician ales din Sankt Petersburg, se arata ca Consiliul Districtului Municipal Smolninskoie „a trimis o propunere catre Duma de Stat prin care cere inlaturarea lui Putin din functie pe baza acuzatiilor de inalta tradare”.

Acuzatia de tradare pare sa fie direct legata de invazia pe scara larga a Ucrainei, care in Rusia este inca denumita de Kremlin si de masina sa de propaganda drept o „operatiune militara speciala”.

„Decizia sa de a incepe operatiunea militara speciala a dus la 1) moartea militarilor rusi, 2) probleme in economia rusa, 3) extinderea NATO (granita cu NATO s-a dublat!”, se arata intr-o traducere a tweet-ului lui Iurefev.

Lista de plangeri impotriva presedintelui rus continua intr-un tweet ulterior.

„Ucraina se militarizeaza si a primit arme in valoare de 38 de miliarde de dolari pentru a lupta impotriva Rusiei. Toate acestea sunt consecintele deciziei de a incepe Operatiunea Militara Speciala. Actiunile lui Putin reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei. El ar trebui sa fie concediat! Adoptata in cadrul unei sedinte a Consiliului Municipal din Smolninskoie”, se arata in document.

Iurefev a declarat ca proiectul de decizie inaintat Dumei de Stat a fost introdus de Dmitri Paliuga, deputat al regiunii moscovite Smolninskoie si a fost semnat de alti sase deputati.

Nu este prima data cand municipalitatea Smolninskoie incearca sa scape de Putin dupa inceperea razboiului din Ucraina. La inceputul lunii martie, consiliul i-a adresat deja o scrisoare lui Putin, calificand invazia Ucrainei drept o „agresiune brusca si nemotivata impotriva unui stat vecin”.

„Consiliul municipal din Smolninskoie va cere sa opriti varsarea de sange. Retrageti imediat trupele rusesti de pe teritoriul Ucrainei si demisionati!”, scria in scrisoare.

Intr-un interviu acordat Current Time TV, un canal de televiziune in limba rusa cu sediul la Praga, creat de organizatiile americane Radio Free Europe/Radio Liberty si Voice of America, Paliuga a declarat ca sansele ca propunerea sa fie preluata de Duma de Stat sunt „aproape zero”.

„Dar este important pentru noi ca exista deputati in Rusia si ca vocea lor este auzita, pentru ca ei sa nu creada ca toata lumea din Rusia sustine o operatiune militara speciala. Exista oficiali guvernamentali la nivel municipal care nu sustin o operatiune militara speciala”, a declarat Paliuga.

Mai mult despre: ,

Comentarii: