externe

Surpriza majora, neutra Elvetie vrea o colaborare stransa cu NATO. Si alte trei state europene neutre poarta discutii cu NATO – Die Presse

Patru tari europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elvetia, Irlanda si Malta, cauta sa se apropie mai mult de Alianta Nord-Atlantica in contextul deteriorarii situatiei de securitate in Europa dupa invazia rusa in Ucraina, scrie marti cotidianul austriac Die Presse, citat de agentia EFE.

Inca din decembrie anul trecut diplomati din aceste patru tari au trimis Aliantei „o scrisoare de doua pagini” in care mentionau ca doresc „extinderea” relatiilor cu NATO, potrivit publicatiei austriece.

Atat NATO, cat si Ministerul de Externe austriac au confirmat ca respectivele patru tari neutre, cunoscute si ca WEP4, „cauta de mult timp sporirea dialogului cu Alianta”, noteaza Die Presse.

In scrisoare semnatarii mentioneaza ca situatia de securitate in Europa s-a deteriorat substantial si se mentine volatila, motiv pentru care tarile WEP4, care deja sunt „partenerii cei mai apropiati ai NATO”, doresc consolidarea cooperarii militare, iar in contextul razboiului rus de agresiune in Ucraina colaborarea cu Alianta capata „o importanta tot mai mare”.

Scrisoarea cuprinde si unele propuneri pentru intensificarea acestei cooperari, cum ar fi desfasurarea de exercitii militare comune suplimentare sau un „acces privilegiat la documente si informatii” ale Aliantei.

Motivand aceasta initiativa, Ministerul de Externe austriac a transmis cotidianului Die Presse ca ea se datoreaza unui „vant geopolitic” mai aspru.

Desi a admis ca in cazul Austriei neutralitatea nu creeaza securitate, acelasi minister a dat asigurari ca Austria in continuare nu intentioneaza sa adere la NATO, spre deosebire de Finlanda sau Suedia, care in urma razboiului din Ucraina au ales sa se alature Aliantei ca state membre. Austria colaboreaza cu NATO din anul 1995 in cadrul „Parteneriatului pentru Pace”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

30 de minute ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

O oră ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

2 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

2 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

3 ore ago