Surse: Afaceristul Claudiu Florica a fost lovit de o masina pe trotuar. Acum 2 ani a fost achitat in dosarul Microsoft 2

news

Afaceristul Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu Romania, a fost lovit de o masina pe trotuar in Bucuresti. In urma cu doi si jumatate el a fost achitat in dosarul Microsoft 2.

Florica e acum internat la Spitalul Universitar. El iesea de la frizerie cand a fost lovit, in jurul orei 10.00, pe trotuarul strazii Nasaud, Sector 5.

O autoutilitara Ford, aflata pe trotuar, a efectuat manevra de mers inapoi si l-a surprins si accidentat pe Florica, au precizat surse judiciare pentru aktual24.ro.

El a fost diagnosticat cu traumatism un TCC nivel 1 si traumatism toracic.

S-a intocmit dosar penal, retinandu-se permisul de conducere al conducatorului auto, in vederea cercetarilor, au precizat sursele.

In noiembrie 2021, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat achitarea fostului ministru al Telecomunicatiilor Gabriel Sandu, a fostului director Microsoft Calin Tatomir si a oamenilor de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica in dosarul Microsoft 2, privind vanzarea de licente Microsft, in care procurorii anticoruptie stabilisera ca prejudiciul depaseste 51 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, in conditiile in care in luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind inchirierea de licente Microsoft, Gabriel Sandu, in calitate de ministru al Comunicatiilor, cu incalcarea dispozitiilor legale si cu instigarea oamenilor de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu, a depus diligentele necesare pentru incheierea unui nou contract de inchiriere software.

Acest lucru nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice.

In acest context, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in calitate de reprezentanti in fapt/drept ai societatii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu ministrul Sandu, caruia i-au si platit in acest scop suma de 2.196.035 de euro (pentru aceste fapte in martie 2016 au fost condamnati definitiv de ICCJ Dorin Cocos si Gabriel Sandu, pentru trafic de influenta).

In urma intelegerii avute de Florica si Pescariu cu ministrul Sandu, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru „Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare”.

Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre minister, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din care facea parte si firma Dim Soft SRL.

De asemenea, prin raspunsurile la solicitarile de clarificari formulate in cadrul procedurii de licitatie, Gabriel Sandu a mentinut conditiile restrictive prin care sa fie favorizata D.Con-Net AG.

Astfel, s-au impus conditii conform carora participante la licitatie puteau sa fie doar firme care avusesera incheiate contracte de un anumit tip si peste o anumita valoare si care sa fi fost executate in Romania, in ultimii trei ani.

Conditiile respective erau indeplinite de o singura societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

In vederea stabilirii conditiilor restrictive de participare la licitatie prin care sa fie favorizata asocierea D.Con-Net AG din care facea parte firma Dim Soft SRL, Florica a avut mai multe intalniri cu ministrul Sandu , pentru a-i transmite acele conditii restrictive care sa fie inserate in caietul de sarcini, potrivit DNA.

La favorizarea D.Con-Net AG in castigarea licitatiei, s-a implicat si Calin Tatomir, directorul general Microsoft Romania la acel moment, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL in cadrul asociatiei de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. Acesta a contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar firma cooptata de el in cadrul asocierii.

Sprijinul acordat de catre Tatomir firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat si din faptul ca acesta a refuzat sa transmita catre un alt potential participant la licitatie o scrisoare de confirmare din partea producatorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanta si suport (aceasta fiind una dintre cerintele restrictive impuse in documentatia de atribuire).

In urma castigarii licitatiei publice, a fost incheiat contractul de furnizare de produse dintre minister si consortiul D.Con-Net AG, in calitate de lider al asocierii.

Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister era de 90.182.344,76 de euro.

Prejudiciul in acest dosar este de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de Ministerul Comunicatiilor (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro).

In perioada septembrie-octombrie 2009, din banii obtinuti in plus, au fost platite catre Microsoft Romania S.R.L. orele de consultanta si suport subcontractate catre aceasta societate.

In continuare, din dispozitia lui Calin Tatomir, Microsoft Romania S.R.L. a subcontractat in mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanta si suport catre firmele controlate de Tatomir si Claudiu Florica, scopul subcontractarii fiind acela de a ascunde originea ilicita a sumei de 11.930.096,98 lei.

„In aceeasi perioada, in scopul de a ascunde originea ilicita a sumei de 18.153.058 euro, reprezentand o parte din folosul patrimonial obtinut in aceeasi maniera, inculpatii Florica Claudiu Ionut si Pescariu Dinu Mihail au dispus transferarea respectivei sume din contul D.Con-Net AG, societate controlata de cei doi inculpati, in contul unei societati offshore, infiintata si controlata de acesta din urma.

Pentru a crea aparenta de legalitate a transferului respectiv a fost incheiat in mod fictiv un contract de suport tehnic si help-desk, in valoare de 18.153.058 euro, intre D.Con-Net AG, in calitate de client, si firma respectiva, in calitate de consultant. (…)

Ulterior, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, Pescariu Dinu Mihail a transferat intr-un cont personal deschis la o banca elvetiana suma de 9.620.000 de euro, desi cunostea faptul ca aceasta reprezenta o parte din folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de abuz in serviciu de catre D.Con-Net AG, in maniera de mai sus”, adauga DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: