Surse: Ana Birchall va initia desfiintarea Sectiei Speciale. Dancila si Ciordache reactioneaza violent

politica

Surse politice citate de ziarul Curentul anunta ca ministrul Justitiei, Ana Birchall, intentioneaza sa initieze un proiect de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Viorica Dancila si Florin Iordache se opun insa vehement, intentionand sa o schimbe din functie.

„In urma presiunilor europene, Ana Birchall ar vrea sa initieze un proiect de lege prin care SS sa fie desfiintata, baronii locali fiind disperati ca astfel o vor pierde pe maciuca PSD, procurorul Adina Florea.

Cel mai vehement sustinator al mazilirii Anei Birchall e Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei care acum e sfetnicul lui Dancila pe probleme juridice. (…) Consilierii Vioricai Dancila au convins-o ca singura solutie sa se evite conflictul cu baronii PSD ar fi sa se demisioneze din functii si Birchall si Florea”, afirma Curentul.

Ana Birchall a declarat, inainte de publicarea Raportului GRECO, ca „atunci cand esti intr-un club, e nevoie sa respecti regulile”.

Ulterior, Florin Iordache si premierul Dancila au precizat ca Sectia Speciala va opera in continuare.

„Aici am vazut o dubla masura, ca tot vorbeam de dublul standard, inclusiv din partea domnului presedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizeaza ca nu avem voie sa dam ordonante de urgenta, nu avem voie sa intervenim in Justitie, ceea ce este corect, pe de alta parte, ne cere sa intervenim in Justitie. Deci eu nu cred ca justitia se face dupa modul in care avantajeaza sau dezavantajeaza o persoana, indiferent de ce functie ocupa in statul roman”, a declarat Dancila, joi, la DC News.

Premierul considera ca opinia GRECO este raportata la luna martie, deci inainte de referendum.

„Mai mult decat atat, am vazut ca este o dezbatere foarte mare intre judecatori si procurori, intre magistrati. Eu cred ca aceste lucruri trebuie lamurite de magistrati si ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO si a spus ca, atunci cand va exista un consens intre magistrati, va veni cu precizarile legate de GRECO.

Sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda, care au rapoarte GRECO si care nu au pus in practica tot ce scrie in raportul GRECO, motivand foarte bine acele puncte.

Eu cred ca asa trebuie sa procedam si noi. Daca intr-adevar vrem si nu avem o dubla masura cum ne convine referitoare la justitie, trebuie sa existe un consens in justitie si pe urma sa luam o masura. Dar am vazut ca parerile sunt impartite si cred ca justitia trebuie infaptuita de cei din sistemul judiciar si nu de presedintele Romaniei, premierul Romaniei sau alte forte politice”, a mai spus premierul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: