Surse oficiale APIA. Fiul lui Liviu Dragnea este unul dintre cei mai mari latifundiari ai Romaniei, detine peste 1.200 de hectare

politica

O companie cotrolata de fiul lui Dragnea, Valentin Dragnea, se afla pe locul 15 in Romania in topul marilor detinatori de terenuri arabile. Pe primele locuri sunt in principal companii cu capital strain. Nutrelo Group SA, detinuta in proportie de 80% de catre Valentin Dragnea, detine peste 1.200 de hectare in judetul Teleorman.

Grupul danez Ingelby, controlat de familia miliardarului de origine suedeza Hans Rausing, unul dintre cei mai bogati 100 de oameni din lume, a mai urcat anul trecut inca o pozitie in clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din Romania, indica datele Agentiei de Plati la solicitarea economica.net. Prin societatea Campo D’Oro din judetul Timis pe care a cumparat-o de la investitorul italian Giovanni Roncato, familia daneza a reusit sa ajunga in top trei detinatori de terenuri arabile pentru care a solicitat subventii, luand locul Comcereal SA Vaslui, firma construita de omul de afaceri Adrian Porumboiu si care nu mai figureaza in top 15 solicitanti de subventii, fiind in insolventa.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby controleaza si Cross Wind SRL, care detine in judetul Timis culturi vegetale si ferme de animale si Green Gate SRL. Potrivit unei raportari a companiei aferente activitatii 2017/30 iunie 2018, compania exploata 19.416 de hectare in Romania pe care le-a cultivat cu cereale, fasole, seminte de iarba sau coacaze. Compania detine, de asemenea, si aproximativ 7.261 de hectare de padure, in Topoloveni, Iedera si Siriu si detine si o cireada de vite de rasa.

Primele doua companii in functie de suprafetele pentru care au depus cereri unice de plata in contul lui 2018 raman Agricost SRL, firma fondului de investitii din Arabia Saudita Al Dahra Holding care exploateaza 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei si Intercereal SA, firma din grupul Interagro a omului de afaceri roman Ioan Niculae.

Din datele APIA, a doua mare surpriza a clasamentului celor mai mari exploatatori de terenuri arabile vine tot de la o companie daneza. JD Agro Cocora SRL, controlata, potrivit Termene.ro , de catre Romania Farm Invest AS si administrata de cetateanul de origine norvegiana Svend Axel Nilsson a urcat de pe pozitia a noua pe locul patru. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, danezii de la JD Agro Cocora cultiva cereale pe o suprafata de 12.500 hectare in judetul Ialomita.Ferma lor este situata in partea de sud-est a Romaniei, in apropierea satului Cocora.

Pe pozitia a cincea figureaza compania omului de afaceri italian Luciano Martini, Emiliana West Rom SRL, care exploateaza in jur de 12.000 de hectare de teren in Timis, iar pe locul sase Maria Trading SRL, una dintre firmele grupului Maria detinut de mai multi cetateni libanezi printre care si Jihad El Khalil. Tot din grupul Maria mai face parte si SC Agro Chirnogi SA care figureaza pe pozitia a 10 in clasamentul APIA.

Cervina SA, firma de pe locul sapte este detinuta, potrivit Termene.ro  de catre societatea Oltyre SA si omul de afaceri Mihai Anghel. Mentionam, de asemenea, ca Anghel ar fi mai sus in clasament, in contextul in care si Oltyre este in top 10 companii care au cerut subventii, pe locul 12.

Urmeaza Delta Rom Agriculture a companiei luxemburgheze Fri-El International Holding care detine una dintre cele mai mari exploatatii de cereale ecologice din Romania si SC Zimbrul SA companie detinuta de catre Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Potrivit site-ului companiei, producatorul portughez de cereale, care a intrat pe plan local in 2005, exploateaza peste 25.000 de hectare in Romania, in judete precum Prahova, Teleorman, Ialomita.

Top 15 persoane juridice in functie de suprafata pentru care au depus cereri unice de plata in perioada 1 martie – 15 mai 2019

Nr. Denumire exploatatie

1 S.C. AGRICOST S.A. (Emiratele Unite Arabe)
2 S.C. INTERCEREAL S.A. (Romania)
3 S.C. CAMPO D ORO S.R.L (Danemarca)
4 S.C. JD AGRO COCORA S.R.L. (Danemarca)
5 S.C. EMILIANA WEST ROM S.R.L. (Italia)
6 S.C. MARIA TRADING S.R.L.(Liban)
7 S.C. CERVINA S.A.(Romania)
8 S.C. DELTA-ROM AGRICULTURE S.R.L.(Luxemburg)
9 S.C. ZIMBRUL S.A. (Portugalia)
10 S.C. AGRO CHIRNOGI S.A.(Liban)
11 S.C. INTERAGROALIMENT S.R.L.(Romania)
12 S.C. OLTYRE S.A.(Romania)
13 S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. (Romania)
14 S.C. AGRO NEVADA TIM S.R.L.(Romania)
15 S.C. NUTRELO GROUP S.A.(Romania)

Mai mult despre: ,

Comentarii: