Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

externe

Hamas, acord, incetarea focului, Israel, ostatici, acceptare

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor, potrivit unui raport publicat in ziarul palestinian Al-Quds si citat de The Times of Israel. Ziarul saudit Asharq relateaza, de asemenea, ca un acord este aproape.

Ambele rapoarte, precum si un reportaj anterior al Canal 12, afirma ca SUA au garantat ca Israelul isi va retrage toate trupele din Gaza la finalizarea celei de-a treia faze a acordului – o conditie pe care Israelul a refuzat-o in mod repetat.

Raportul citeaza surse anonime din cadrul Hamas care au declarat ca au existat comunicari frecvente intre mediatorii egipteni si qatarezi si delegatiile ale Hamas si guvernului israelian pentru a se pune de acord asupra numarului de prizonieri palestinieni inchisi pentru terorism care trebuie eliberati in schimbul ostaticilor detinuti de grupurile teroriste din Gaza incepand cu 7 octombrie.

Se pare ca cea mai recenta propunere include o prima faza de pana la 40 de zile, in care pana la 33 din cei 128 de ostatici israelieni retinuti in Gaza de la 7 octombrie ar fi eliberati si o retragere a armatei israeliene din anumite parti din Gaza, in timp ce a doua faza ar dura 42 de zile si ar prevedea eliberarea tuturor celorlalti ostatici in viata si finalizarea de catre parti a aranjamentelor pentru un calm durabil in Gaza. Cea de-a treia si ultima faza, care ar prevedea un schimb de cadavre, ar dura, de asemenea, 42 de zile.

Hamas considera ca inca „detine cartile pentru o mai mare putere in ceea ce priveste identitatea unora dintre soldatii israelieni rapiti care sunt inca in viata”, potrivit raportului palestinian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: