Sute de migranti africani si asiatici, ucisi in ultimele luni de politistii de frontiera din Arabia Saudita

externe

migranti, ucisi, politia de frontiera, Arabia Saudita, raportHuman Rights Watch,

Politistii de frontiera sauditi sunt acuzati de uciderea in masa a migrantilor din Africa sau alte tari din Asia, de-a lungul granitei cu Yemenul, intr-un nou raport al Human Rights Watch. Raportul afirma ca sute de oameni, multi dintre ei etiopieni care traverseaza Yemenul devastat de razboi pentru a ajunge in Arabia Saudita, au fost impuscati mortal.

Raportul Human Rights Watch (HRW) contine marturii zguduitoare de la migranti care spun ca au fost impuscati si uneori tintiti cu munitie exploziva de catre politia si soldatii sauditi la granita nordica a Yemenului cu Arabia Saudita.  Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie a ONU, mai mult de 200.000 de persoane incearca anual o calatorie periculoasa, traversand pe mare din Cornul Africii spre Yemen si calatorind apoi spre Arabia Saudita.

Organizatiile pentru drepturile omului spun ca multi sunt incarcerati si batuti pe drum. Traversarea pe mare este destul de periculoasa. Saptamana trecuta, peste 24 de migranti au fost dati disparuti in urma unui naufragiu in largul coastei Djibouti. In Yemen, principalele rute ale migrantilor sunt pline de morminte ale persoanelor care au murit pe drum.

Zeci de migranti au fost ucisi in urma cu doi ani, cand un incendiu a distrus un centru de detentie din capitala Sanaa, condus de rebelii Houthi, care controleaza cea mai mare parte a nordului Yemenului. Dar abuzurile descrise in cel mai recent raport al HRW sunt diferite ca amploare si natura.

Raportul, care acopera perioada cuprinsa intre martie 2022 si iunie anul acesta, detaliaza 28 de incidente separate in care au fost implicate tiruri de arma trase direct asupra migrantilor, fara somatie, de catre politistii de frontiera sauditi. Distanta dintre punctele de trecere a frontierei si dificultatea de a gasi supravietuitori fac imposibila cunoasterea cu exactitate a numarului de persoane ucise, spun autorii raportului. Guvernul saudit a declarat ca a luat in serios acuzatiile, dar a respins cu fermitate acuzatia potrivit careia uciderea migratilor s-ar fi facut sistematic sau pe scara larga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: