Taiwan isi va dezvolta propriul „Starlink”: „Este crucial pentru siguranta insulei”

externe

Starlink

Liderii taiwanezi lucreaza la un nou sistem ambitios de sateliti pentru a mentine insula online in caz de dezastru, in timp ce se confrunta cu amenintarea constanta Chinei, relateaza CNN.

Wu Jong-shinn, directorul general al Agentiei Spatiale din Taiwan (TASA), a declarat pentru CNN ca Taiwanul se afla intr-o „etapa de dezvoltare experimentala” in eforturile de a construi noi sateliti de comunicatii autohtoni.

Odata ce sistemul va fi functional, acesta ar putea functiona intr-un mod similar cu sistemul de sateliti Starlink al lui Elon Musk in ceea ce priveste furnizarea de acces la internet – desi la o scara mult mai mica, a declarat Wu, care a condus programele spatiale ale Taiwanului din 2021.

Starlink, operat de SpaceX a lui Musk, foloseste o retea de mii de sateliti pentru a furniza internet utilizatorilor din intreaga lume, inclusiv in zonele in care conexiunile conventionale nu sunt disponibile.

Acesta a fost folosit de armata ucraineana pe fronturile de lupta, in timp ce se apara impotriva invaziei Rusiei. In Gaza, devastata de razboiul purtat de Israel impotriva Hamas, a permis personalului unui spital de campanie sa efectueze consultatii medicale video in timp real.

Dar Taiwanul nu are acces la Starlink deoarece SpaceX a insistat sa detina majoritatea proprietatii asupra unei societati mixte propuse, o cerere incompatibila cu legile locale din Taiwan. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Taiwanul si-a dezvoltat propria tehnologie.

„Satelitul de comunicatii este foarte important pentru rezilienta noastra in materie de comunicatii in perioadele de urgenta”, a declarat Wu, numindu-l cel mai sensibil proiect al agentiei sale. „Este foarte important pentru noi, asa ca il luam foarte, foarte in serios”, a mai spus el.

Peisajul geopolitic unic si locatia Taiwanului, la aproximativ 160 de kilometri de coasta Chinei, adauga urgenta unui proiect ambitios. Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendica insula ca parte a teritoriului sau si a promis in mod repetat ca o va cuceri cu forta, daca va fi necesar.

In prezent, conectivitatea Taiwanului este asigurata de 15 cabluri de internet submarine care il leaga de restul lumii. Insa aceste cabluri sunt susceptibile de a fi deteriorate. Anul trecut, un grup de insule periferice ale Taiwanului au fost izolate de internet timp de saptamani intregi, dupa ce doua cabluri submarine care le conectau la insula principala a Taiwanului au fost avariate de nave aflate in trecere.

Internetul de mare viteza este esential pentru functionarea normala a oricarei societati, dar, in cazul Taiwanului, o incercare deliberata de sabotare a sistemului ar putea avea alte repercusiuni. Intr-o analiza publicata de Institutul pentru Cercetare in domeniul Apararii si Securitatii Nationale, un organism de cercetare afiliat guvernului taiwanez, expertii au avertizat ca, daca Beijingul ar taia cablurile de internet din jurul Taiwanului, ar putea intrerupe comunicatiile obisnuite si ar putea provoca panica pe scara larga.

Autoritatile taiwaneze au anuntat anterior ca agentia spatiala va dezvolta doi sateliti de comunicatii, dintre care primul ar putea fi lansat pana in 2026. Cu toate acestea, Taiwanul ar trebui sa trimita sute de sateliti daca ar vrea sa creeze un sistem care sa ofere acces neintrerupt la internet de rezerva, au declarat expertii pentru CNN.

Brad Tucker, un astrofizician de la Australian National University, a estimat ca Taiwanul ar avea nevoie de cel putin 50 de sateliti pentru a oferi o acoperire de urgenta „destul de decenta” cu propria constelatie de sateliti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: