Talibanii confirma ca au avut loc lupte grele la Kabul: „O baza a Statului Islamic a fost in intregime distrusa si toti membrii gruparii din interior au fost ucisi”

externe

Fortele guvernamentale talibane au eliminat duminica seara o celula a gruparii jihadiste Statul Islamic intr-o zona din nordul capitalei Kabul, a declarat un purtator de cuvant al regimului taliban, dupa o explozie produsa in fata unei moschei din capitala afgana, in care si-au pierdut viata si au fost ranite mai multe persoane, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Nu exista nicio confirmare ca operatiunea ar avea vreo conexiune directa cu deflagratia de duminica, aparent cel mai grav atac comis in capitala afgana de la retragerea fortelor SUA la sfarsitul lunii august.

Filiala locala a Statului Islamic, cunoscuta sub numele ISIS-Khorasan, anuntase deja ca a comis atacuri impotriva unor tinte talibane si nu se impaca cu miscarea care a inlaturat in august guvernul de la Kabul sustinut de Occident.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat ca o unitate speciala a talibanilor a efectuat o operatiune impotriva elementelor Statului Islamic in districtul 17 al capitalei Kabul, in nordul orasului, duminica seara.

‘O baza a Statului Islamic a fost in intregime distrusa si toti membrii gruparii din interior au fost ucisi ca urmare a acestui atac decisiv si reusit’, a afirmat acesta luni intr-o postare pe Twitter.

Anterior, media locale au semnalat confruntari violente in zona respectiva, iar unii rezidenti contactati au confirmat ca au auzit explozii si impuscaturi in cursul noptii.

Talibanii, care lupta de asemenea impotriva a ceea ce a mai ramas din fortele fidele lui Ahmad Massoud, liderul opozitiei armate din Valea Panjshir, la nord de Kabul, sustin ca detin controlul aproape complet al tarii.

Dar violentele de duminica si o serie de incidente de amploare mai mica in ultimele zile in zone precum Nangarhar, de la granita cu Pakistanul, si Parwan, la nord de Kabul, releva ca amenintarile de securitate nu au disparut.

Statul Islamic a revendicat atentate cu bomba in orasul Jalalabad (est), precum si un atentat sinucigas in care si-au pierdut viata 13 soldati americani si zeci de civili afgani care se inghesuiau in fata aeroportului din Kabul, in incercarea de a obtine un loc intr-unul din avioanele occidentale pentru a putea pleca din tara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: