„Tara ocupata de derbedei si toape”. Andrei Plesu afirma ca este „ridicol” modul in care Dragnea se lanseaza in metafizica

analize

Scriitorul Andrei Plesu ironizeaza declaratiile de opereta ale liderului PSD, Liviu Dragnea, care a anuntat ca “nu vreau sa plec ca prostul din aceasta viata”. „E putin ridicol acest brusc lansaj spre metafizica”, spune Plesu.

Andrei Plesu declarat la RFI ca “asistam la un dispret al guvernarii fata de o buna parte a populatiei Romaniei, ceea ce e ingrijorator, asistam si la un dispret al guvernarii fata de partenerii ei europeni”.

De ce nu mai pare sa aiba efect miscarea de strada? Scriitorul crede ca “o demonstratie de strada ca sa aiba un impact trebuie totusi sa aiba si un argument al cantitatii. Una e sa iasa in strada cateva sute de mii de oameni, una e sa iasa in strada cateva mii. Asta-i o prima observatie. Dar chiar si daca ies multi, eu constat ca guvernarea nu pare sa fie sensibila la asemenea fenomene. De altfel, demonstratiile, protestele, tot ce inseamna manifestarea spiritului civic, au sanse in tari cu un regim democratic stabil, in care cei din Guvern se simt raspunzatori atunci cand strada are un mesaj. La noi nu pare sa existe o asemenea situatie, de vreme ce in timp ce in strada se demonstreaza, Guvernul si Parlamentul isi vad de treaba. Asta inseamna ca ei sunt statul paralel cu strada”.

Andrei Plesu spera ca presiunea Occidentului asupra coalitiei PSD-ALDE sa creasca: “Eu ma astept ca toti partenerii nostri europeni si nu numai (…) sa procedeze cu fermitate. Stiu ca la asta se spune de obicei ca ce, noi nu suntem colonie, legile noastre se fac in Parlamentul nostru. Pai, daca o tara este ocupata de derbedei si de toape, ce facem, ii luam de buni numai pentru ca sunt la Putere?”.

Seful PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca stie ce-l asteapta, numai ca el nu vrea sa plece “ca prostul din aceasta viata si din aceasta functie”. Intrebat ce ar trebui sa intelegem din afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor, Andrei Plesu a raspuns: “Faptul ca s-a enervat un pic e pentru mine o veste buna, pentru ca prea are un suras placid si smecher pe fata de cate ori i se pun intrebari. Pe de alta parte, e putin ridicol acest brusc lansaj spre metafizica: “nu vreau sa plec ca prostul din aceasta viata”. Asta depinde numai de el. Daca-l tin puterile, n-are decat sa se destepte. Daca nu, tot asa se va intampla, cum se teme”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: