Tariceanu latra frustrat de pe margine: „La Bruxelles are loc o bataie pe ciolan”. Atac la adresa lui Iohannis

politica

Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE (partid care nu a intrat in Parlamentul European), sustine intr-o postare incarcata de frustrari ca negocierile dintre liderii partidelor europarlamentare reprezinta o „bataie pe ciolan”.

„Sunt de parere ca mai-marii Uniunii Europene dau un semnal foarte prost catre cetatenii statelor membre prin aceste tocmeli de functii, mai ceva ca la piata, care au loc la Bruxelles. Si nici macar cu succes. Oamenii vad o imensa bataie pe ciolan, o mobilizare si un consum de energie cum nu au vazut, spre exemplu, la dezbateri despre ceea ce e cu adevarat de facut pentru rezolvarea marilor probleme comunitare.

Peste toate, insa, am privit cu stupefactie repriza de aranjamente cu iz de santaj dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, si Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene si aspirant la fotoliul de sef al Comisiei. Totul transmis live, duminica noaptea, pe Facebook de catre Borisov. Elegant, ce sa zic…

Am vazut, astfel, cum se targuiesc principiile: te sustinem la sefia Comisiei Europene daca ne bagi in Schengen, ne ridici MCV-ul, ne faci hub regional de gaze samd zice bulgarul. Iar olandezul rade fericit si aproba, usor ingrijorat, totusi, ca se inregistreaza.

Faptul ca asemenea lucruri au ajuns sa se dispute ca la talcioc e grav, in opinia mea. Si totusi, dincolo de principii, macar e de apreciat ca premierul bulgar se zbate sa scoata cat mai mult pentru tara lui.

Al nostru presedinte e mult mai dur si mai intransigent: nimic despre Schengen, MCV ori Moldova, dar a reusit, batand cu pumnul in masa si negociind agresiv, sa obtina pentru sine dreptul de a fi de acord imediat cu orice decizie iau cei mari la Bruxelles”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Liderii UE s-au intalnit marti pentru a treia zi consecutiva de negocieri privind functiile cheie ale blocului european, in contextul in care nu exista indicii ca neintelegerile s-ar putea rezolva prea curand, conform Reuters.

Intr-un bloc european din ce in ce mai fragmentat, liderii incearca sa gaseasca un echilibru intre afilierile politice, diferitele interese ale diferitelor regiuni si o lipsa a femeilor in pozitiile importante.

Unii lideri au adormit din cauza oboselii luni dimineata, in timpul dezbaterilor care s-au incheiat dupa ce Italia si statele est-europene l-au respins ferm pe socialistul Frans Timmermans pentru functia de presedinte al Comisiei Europene.

Desi Timmermans ar avea destula sustinere pentru a fi nominalizat conform regulilor UE, opozitia din partea Italiei, Ungariei, Poloniei, Cehiei si Slovaciei trebuie luata in calcul pentru a evita tensiuni in viitoarele voturi.

Guvernele din estul Europei nu il apreciaza pe Timmermans dupa ce acesta le-a criticat in numeroase randuri, in pozitia sa de vicepresedinte al Comisiei Europene, pentru incalcarea statului de drept.

„Totul este in aer. Orice e posibil. Acum o luam de la zero”, a afirmat un diplomat UE.

Presedintia Comisiei Europene, detinuta acum de Jean-Claude Juncker, reprezinta cel mai important post dintre cele cinci care sunt in joc.

Ajungand la Bruxelles marti, premierul ceh Andrej Babis a declarat: „Pentru noi, Timmermans este inacceptabil”.

Mateusz Morawiecki, omologul sau polonez, se astepta ca discutiile sa fie „foarte dificile”.

Insa premierul finlandez Antti Rinne a declarat ca intalnirile de luni dupa-amiaza dintre mai multi lideri vor fi suficiente pentru a se ajunge la un acord.

Este foarte neobisnuit ca un astfel de summit sa dureze trei zile iar aceasta este deja a treia incercare de a gasi candidati pentru functiile cheie.

Inabilitatea de a gasi un compromis atrage criticile nationalistilor anti-sistem si submineaza imaginea UE, in contextul unor provocari externe multiple precum cele din partea SUA, Rusia, China sau Iran.

In afara de functia de presedinte al Comisiei Europene, care monitorizeaza bugetele statelor si propune noi legi, alte functii importante care trebuie ocupate sunt cele ale presedintelui Parlamentului European, reprezentant pentru afacerile externe, presedintele Bancii Central Europene si presedintele Consiliului European.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: