Tarile din Africa de Vest ii ameninta cu forta pe liderii loviturii de stat din Niger / Ambasada Frantei a fost atacata

externe

niger, lovitura de stat

Natiunile din Africa de Vest au impus duminica sanctiuni si au amenintat cu forta in cazul in care liderii loviturii de stat din Niger nu reusesc sa il repuna in functie pe presedintele demis Mohammed Bazoum in termen de o saptamana, in timp ce sustinatorii juntei au atacat ambasada Frantei din capitala Niamey, relateaza CNBC.

Raspunsul blocului ECOWAS, format din 15 tari, la cea de-a saptea lovitura de stat din ultimii ani din regiunea Sahel a venit in timp ce multimea din capitala Nigerului, Niamey, a ars steaguri franceze si a atacat cu pietre misiunea fostei puteri coloniale.

In cadrul unui summit de urgenta desfasurat in Nigeria pentru a discuta despre lovitura de stat de saptamana trecuta, liderii Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest au cerut restabilirea ordinii constitutionale, amenintand cu represalii in caz contrar.

„Astfel de masuri pot include utilizarea fortei”, se arata in comunicatul lor, adaugand ca oficialii din domeniul apararii se vor intalni imediat in acest sens.

Presedintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby, care a venit la putere in 2021 dupa o lovitura de stat, s-a intalnit cu omologul sau nigerian Bola Tinubu in marja summitului si s-a oferit sa vorbeasca cu liderii militari din Niger, au declarat pentru Reuters doi consilieri prezidentiali, care au cerut sa nu fie identificati.

ECOWAS si Uniunea Economica si Monetara a Africii de Vest, formata din opt membri, au declarat ca frontierele cu Niger vor fi inchise, zborurile comerciale interzise, tranzactiile financiare oprite, activele nationale inghetate si ajutorul financiar stopat.

Oficialilor militari implicati in lovitura de stat li se va interzice sa calatoreasca si li se vor ingheta activele, a adaugat aceasta.

Primul ministru al Nigerului sub guvernul lui Bazoum, Ouhoumoudou Mahamadou, a declarat ca sanctiunile ECOWAS ar fi dezastruoase, deoarece tara se bazeaza foarte mult pe partenerii internationali pentru a-si acoperi nevoile bugetare.

„Cunosc fragilitatea Nigerului, cunosc contextul economic si financiar al Nigerului, deoarece am fost ministru de finante si acum prim-ministru. Aceasta este o tara care nu va putea rezista la acest tip de sanctiuni. Va fi catastrofal”, a declarat Mahamadou, care se afla in strainatate cand a avut loc lovitura de stat, pentru postul de televiziune France24 din Paris.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a salutat duminica actiunea ECOWAS.

„Ne alaturam ECOWAS si liderilor regionali pentru a cere eliberarea imediata a presedintelui Mohamed Bazoum si a familiei sale si restabilirea tuturor functiilor statului catre guvernul legitim, ales in mod democratic”, a declarat Blinken.

Pot functiona sanctiunile?

Sanctiuni similare au fost impuse de ECOWAS in Mali, Burkina Faso si Guineea in urma loviturilor de stat din aceste tari in ultimii trei ani.

Desi sanctiunile financiare au dus la neplata datoriilor – in special in Mali – astfel de masuri au avut tendinta de a afecta mai mult civilii decat liderii militari care au preluat puterea in unele dintre cele mai sarace tari din lume, spun analistii politici. In toate cele trei tari au fost convenite termene pentru restabilirea guvernarii civile, dar s-au inregistrat putine progrese in ceea ce priveste punerea lor in aplicare.

Lovitura de stat militara din Niger de miercuri a fost condamnata de catre vecini si parteneri internationali, inclusiv Statele Unite, Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Africana, Uniunea Europeana si fosta putere coloniala Franta.

Toti acestia au refuzat sa recunoasca noii lideri condusi de generalul Abdourahamane Tiani.

Nigerul a fost un aliat cheie in campaniile occidentale impotriva insurgentilor legati de Al Qaeda si de Statul Islamic in Sahel si exista temeri ca lovitura de stat ar putea deschide usa unei influente rusesti mai mari in aceasta zona.

Niger este una dintre cele mai sarace tari din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an in asistenta oficiala pentru dezvoltare, potrivit Bancii Mondiale.

Statele Unite, Franta, Italia si Germania au trupe in aceasta tara pentru instruire militara si misiuni de lupta impotriva insurgentilor islamisti. Niger este al saptelea mare producator mondial de uraniu, metalul radioactiv utilizat pe scara larga pentru energia nucleara si in armele nucleare.

Inaintea summitului, junta din Niger a avertizat ca ECOWAS ia in considerare o interventie militara iminenta in colaborare cu alte natiuni africane si cu unele natiuni occidentale.

„Dorim sa reamintim inca o data ECOWAS sau oricarui alt aventurier, de hotararea noastra ferma de a ne apara patria”, a declarat purtatorul de cuvant al juntei, colonelul Amadou Abdramane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: