Tarile UE ar putea salva 238.000 de vieti pe an daca ar respecta orientarile OMS privind poluarea atmosferica

life

Aproximativ 238.000 de decese cauzate de poluarea atmosferica ar putea fi evitate in fiecare an daca tarile UE27 ar respecta efectiv orientarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind poluarea atmosferica, potrivit cifrelor Agentiei Europene de Mediu. Iar peste 400.000 de decese ar putea fi evitate daca poluarea aerului cu particule ar putea fi evitata complet, transmite  The Guardian.

La 20 februarie, Consiliul UE a convenit asupra unei noi legislatii privind aerul curat pentru 2030 si ulterior. In timp ce tarile UE depun eforturi pentru a atinge aceste noi limite legale, un nou studiu a estimat beneficiile care ar putea aparea rapid in urma reducerii poluarii aerului cauzate de trafic si de incalzirea locuintelor.

Cercetatorii au analizat 41 de tari europene. Acestia au constatat ca o scadere cu 20% a poluarii cauzate de traficul rutier ar putea reduce numarul anual de decese in exces in Europa cu aproximativ 7 000 de persoane pe an, prin diminuarea poluarii cu particule. Germania se afla in fruntea clasamentului, cu o scadere potentiala de peste 1.000 de decese pe an; in cazul Regatului Unit si al Italiei, aceasta scadere ar fi de peste 500 de decese. Aceste estimari s-au bazat pe statisticile privind poluarea aerului si sanatatea din 2015.

O scadere cu 20% a poluarii aerului din cauza incalzirii locuintelor ar produce cu aproximativ 13 000 de decese mai putin in fiecare an. Europa Centrala si de Est ar beneficia cel mai mult, din cauza utilizarii ridicate a combustibililor solizi pentru incalzire. Germania, Italia, Polonia, Ucraina si Turcia ar inregistra cu peste 1 000 de decese mai putin fiecare, iar Regatul Unit ar suporta cu peste 650 de decese mai putin.

Noul studiu a aratat, de asemenea, ca mai mult de jumatate din beneficii ar proveni din reducerea numarului de decese cauzate de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si diabet de tip 2, precum si de cancerul pulmonar.

O ambitie mai mare ar produce rezultate si mai mari in materie de sanatate.

Dr. Niki Paisi, care a facut parte din echipa de studiu de la Centrul de cercetare a climei si atmosferei din cadrul Institutului din Cipru, a declarat: „Dintre decesele in exces din Europa care sunt atribuite expunerii pe termen lung la poluarea cu particule, 26 % si 12 % dintre acestea pot fi evitate daca arderea rezidentiala si, respectiv, emisiile din transportul rutier sunt eliminate treptat.

Si cum ramane cu decesele cauzate de alte surse de poluare cu particule?

Publicat in 2023, un studiu al institutului de cercetare ISGlobal din Barcelona face lumina in acest sens si poate ajuta guvernele nationale si mai ales cele municipale sa inteleaga ce sectoare poluante ar trebui sa prioritizeze.

Profesorul Mark Nieuwenhuijsen de la ISGlobal a explicat: „Orasele sunt in continuare focare de poluare a aerului si de decese premature. Este nevoie de actiuni urgente. Acest lucru necesita o abordare holistica care sa reuneasca mai multe sectoare diferite, inclusiv energia, transporturile, industria si agricultura.”
Echipa lui Nieuwenhuijsen a produs un instrument online care permite publicului, autoritatilor municipale si guvernelor sa interogheze baza de date a cercetarii si sa vizualizeze efectele nocive ale diferitelor surse de poluare din zona lor.

Multi dintre noi, cei din Marea Britanie si din tarile riverane Marii Nordului, ar putea fi surprinsi sa vada ca transportul maritim este listat ca o sursa importanta de poluare cu particule. Pentru zone extinse din nord-vestul Europei, inclusiv o mare parte din Regatul Unit, Tarile de Jos, Danemarca si Germania, agricultura este una dintre cele mai mari surse de decese timpurii cauzate de poluarea cu particule, alaturi de transport si incalzirea locuintelor. Acest lucru primeste putina atentie publica si politica, iar solutiile oferite de agricultori sunt rareori incluse in planurile de combatere a poluarii aerului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: