Teoria conspiratiei pe retelele sociale: de fapt nu este atat de cald pe cat se anunta

life

Teoria conspiratiei pe retelele sociale: de fapt nu este atat de cald pe cat se anunta

Neil Oliver, un prezentator al postului GB News, a acuzat BBC „si pe altii” ca „starnesc frica” folosind „temperaturi presupus terifiante”, a fost vizionat de peste doua milioane de ori, transmite BBC.

In ultimele cateva saptamani, un val de caldura intensa a cuprins parti din sudul Europei si nordul Africii, incendii extinse izbucnind in Grecia, Italia si Algeria – ducand la moartea a peste 40 de persoane.
Vorbind despre incendiile din Rodos de luni, la GB News, Oliver a acuzat BBC si alti radiodifuzori ca incearca „sa sperie oamenii”.

„Acele temperaturi presupus terifiante care au fost prezise, toate incepand cu cifra 4… 40 asta si 40 asta… au fost obtinute folosind imagini din satelit ale temperaturilor solului”, a spus el.

„Aceasta nu a fost niciodata temperatura folosita in prognoza meteo. Dimpotriva, acele cifre sunt temperatura aerului, la cativa metri deasupra suprafetei solului… temperaturile adevarate, temperaturile aerului, au fost in jur de 30 de grade”, a adaugat prezentatorul.

Oliver nu a specificat locatiile exacte unde ar fi fost temperaturi in jur de 30 de grade Celsius, dar luni, 24 iulie, mai multe locuri din Europa au inregistrat temperaturi ale aerului de peste 40 de grade. In Lamia au fost 45°C, la fel ca si Figueres in Spania (45,4°C) si Gythio in Grecia (46,4°C) in zilele precedente.

GB News nu a raspuns la cererea BBC de a comenta videoclipul lui Oliver.

BBC Weather – in conformitate cu alti radiodifuzori si servicii meteorologice – se bazeaza pe masuratorile de temperatura efectuate in conformitate cu standardele convenite la nivel international. Acestea sunt luate cu ajutorul termometrelor care masoara temperaturile la umbra cu o miscare libera a aerului.

Masuratorile temperaturii aerului efectuate in tarile afectate de canicula au fost obtinute cu ajutorul instrumentelor si metodelor aprobate de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

Temperaturile solului pot fi masurate cu termometre si prin sateliti. In medie, acestea pot fi cu 10-15 grade mai mari decat temperatura aerului. Dar acestea nu sunt folosite in rapoartele si prognozele meteo.

Luni, o temperatura de 48,2C a fost inregistrata la Jerzu, in Sardinia, Italia – cea mai ridicata temperatura din Europa din acest an. BBC Weather a fost unul dintre multele posturi de stiri care au anuntat acest record. Dar unii utilizatori ai retelelor sociale au sugerat ca informatia este inexacta.

Robin Monotti, un regizor cu peste 81.000 de urmaritori pe Twitter, a sustinut ca informatiile BBC nu sunt sustinute de dovezi. Dar datele de la Serviciul meteo din Sardinia a confirmat temperaturile ridicate.

Contactat de BBC, Monotti a facut referire la site-ul web al Serviciului Meteorologic italian, care a enumerat diferite valori de temperatura pentru ziua respectiva in Jerzu. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste lecturi nu a fost facuta chiar in Jerzu, ci in localitati din apropiere (cu cea mai apropiata dintre acestea la mai mult de 20 de km distanta).

Apoi a sustinut ca echipamentul pentru a obtine acea citire a temperaturii nu a respectat standardele internationale. Dar Serviciul meteo din Sardinia precizeaza pe site-ul sau web ca statiile sale meteo sunt operate conform recomandarilor OMM.

Iar OMM a mai spus ca temperatura de 48,2C inregistrata in Jerzu este in concordanta cu datele de la alte statii din Sardinia. Dar a adaugat ca orice inregistrare a temperaturii este provizorie pana cand este recunoscuta de autoritatile nationale sau regionale si, in cele din urma, de catre OMM.

Meteorologii urmaresc sa se apropie cat mai mult de temperaturile reale. Chiar si mici variatii ale conditiilor atmosferice pot face o diferenta semnificativa pentru vremea prognozata. O prognoza de temperatura intr-un interval de doua grade din citirea masurata este considerata de majoritatea organizatiilor meteorologice ca fiind exacta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: