news

Terenul arabil din Romania este mai scump decat cel din Franta, Ungaria sau tarile baltice

Pretul mediu al unui hectar de teren arabil in Uniunea Europeana in anul 2021 varia intre 3.661 de euro in Croatia si 47.290 de euro in Luxemburg, arata datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Insa Eurostat subliniaza ca aceasta diferenta este posibil sa fie chiar mai mare deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar in 2020 pretul mediu al unui hectar de teren arabil in Tarile de Jos a fost de 71.225 de euro.

In cazul Romaniei, pretul mediu al unui hectar de teren arabil era anul trecut de 7.601 euro, in crestere fata de unul de 7.163 de euro in 2020. Comparativ, pretul mediu al unui hectar de teren arabil in 2021 era de 6.096 de euro in Bulgaria, 5.940 de euro in Franta si 5.187 de euro in Ungaria. Alte state membre unde pretul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decat in Romania sunt: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia si Croatia.

La nivel regional, conform datelor disponibile, cel mai mare pret pentru un hectar de teren arabil se inregistra in regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar) iar cele mai mici preturi in regiunea Ovre Norrland din Suedia (cu o medie de 1.882 de euro pe hectar).

In cazul Romaniei, cele mai mari preturi la terenuri arabile sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov (10.707 euro pentru un hectar) si cele mai mici in regiunea Nord-Vest (6.206 de euro pentru un hectar), in ambele cazuri preturile fiind mai mici decat in 2020.

Eurostat subliniaza ca in majoritatea regiunilor Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decat pajistile. Exceptiile sunt regiunile spaniole Asturias si Madrid precum si regiunea Sostines din Lituania unde hectarul de pajiste este mai scump decat hectarul de teren arabil.

Pretul mediu al unui hectar de pajiste in 2021 varia intre un minim de 1.423 de euro in Bulgaria si pana la 41.930 de euro in Luxemburg, insa in Tarile de Jos se situa la 59.065 de euro, conform datelor pe anul 2020.

Potrivit Eurostat pretul terenului arabil depinde de mai multi factori precum legislatia nationala, clima, apropierea de retelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigatii precum si de relatiile economice ce tin de cerere si oferta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Florin Piersic a fost operat: „A fost extrasa proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsa si implantarea unei proteze tip spacer”

Florin Piersic a fost operat, joi, starea sa fiind stabila, au transmis medicii. El a…

3 minute ago

Simion si Neamtu s-au dus la curtea lui Gigi Becali sa-i ceara bani. Replica bogatasului: „Am dat bani si PSD-ului”

Liderul AUR, George Simion, si Mihail Neamtu l-au vizitat joi pe Gigi Becali la palatul…

3 ore ago

Ucraina a lovit la 1.500 km distanta o rafinarie a Gazprom: „O drona cu raza lunga de actiune ‘a facut o vizita’ in republica Baschiria”

Un atac ucrainean cu drona a vizat o rafinarie rusa din republica Baschiria, situata la…

2 ore ago

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

4 ore ago

Coalitie guvernamentala cu extrema dreapta in Croatia. Conservatorii ii aduc la putere pe AUR-istii locali

Conservatorii la guvernare ai Croatiei au facut miercuri un pas important, formand o coalitie cu…

3 ore ago