„Teritoriu neexplorat”: ONU declara ca prima saptamana din iulie a fost cea mai calduroasa inregistrata vreodata in lume

externe

Inceputul lunii iulie a fost cea mai calduroasa saptamana inregistrata la nivelul intregii planete, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale. In acest an a avut loc deja cea mai calduroasa luna iunie inregistrata vreodata, a precizat organismul ONU, determinata de schimbarile climatice si de primele etape ale fenomenului meteorologic El Nino (fenomen complex care se manifesta prin incalzirea anormala, la suprafata, a apelor Oceanului Pacific si care se deplaseaza dinspre partea vestica spre partea estica a acestuia sub impulsul unor mase de aer calde), relateaza The Guardian.

Este cel mai recent dintr-o serie de recorduri la jumatatea unui an care a fost marcat de o seceta in Spania si de valuri de caldura violente in China, precum si in SUA.

„Lumea tocmai a avut cea mai calduroasa saptamana inregistrata vreodata, potrivit datelor preliminare”, a declarat OMM intr-un comunicat, adaugand ca temperaturile au depasit recorduri pe uscat si in oceane, cu „impact potential devastator asupra ecosistemelor si mediului”.

„Ne aflam pe un teritoriu necunoscut si ne putem astepta sa mai cada si alte recorduri pe masura ce El Nino se dezvolta in continuare, iar aceste efecte se vor extinde pana in 2024”, a declarat Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.

„Aceasta este o veste ingrijoratoare pentru planeta”.

Temperaturile globale de la suprafata marii au atins maxime recorduri pentru aceasta perioada a anului atat in mai, cat si in iunie, a spus Hewitt. „Nu este vorba doar de temperatura de suprafata, ci intregul ocean devine mai cald si absoarbe energie care va ramane acolo pentru sute de ani.”

„Daca oceanele se incalzesc in mod considerabil, acest lucru are un efect in lant asupra atmosferei, asupra ghetii marine si a ghetii din intreaga lume”, a declarat Michael Sparrow, seful programului de cercetare a climei mondiale din cadrul OMM.

Sparrow a spus ca efectele El Nino vor fi probabil resimtite mai acut mai tarziu in cursul anului. „El Nino nu a inceput inca sa se manifeste cu adevarat”, a spus el.

Serviciul european de monitorizare a climei Copernicus a precizat pentru agentia de stiri AFP ca datele sale au aratat ca saptamana trecuta a fost probabil cea mai calda de la inceputul inregistrarilor, in 1940.

Copernicus a precizat ca datele sale sugereaza ca joi ar fi fost probabil cea mai ridicata temperatura medie globala, dupa mai multe zile record la inceputul saptamanii.

De-a lungul granitei dintre SUA si Mexic, agentii federali au raportat ca temperaturile extreme din weekend au contribuit la moartea a 10 persoane si la salvarea altor 45 de persoane.

Sud-vestul SUA se pregateste pentru o noua saptamana de temperaturi caniculare, iar luni meteorologii au prelungit avertizarea de caldura excesiva pana la sfarsitul saptamanii pentru cea mai populata zona din Arizona si au avertizat locuitorii din unele parti din Nevada si New Mexico sa ramana in case.

Zona metropolitana Phoenix era pe cale sa egaleze sau sa depaseasca un record stabilit in vara anului 1974 pentru cele mai multe zile consecutive cu temperaturi maxime de 43C (110F) sau mai mult.

Saptamana trecuta, ministerul canadian al resurselor naturale a declarat ca numarul incendiilor de vegetatie din tara – mai mult de 670 vineri – a „depasit limitele”, urmand o vara lunga si dificila.

Fumul de la incendiile de pana acum din acest sezon a poluat aerul din Canada si din SUA vecine, afectand peste 100 de milioane de persoane.

In SUA, Texasul se confrunta cu un „val de caldura” prelungit, in timp ce in Europa, Spania se pregatea pentru al doilea val de caldura in cateva saptamani.

In sudul Irakului, faimoasele mlastini se confrunta cu cel mai grav val de caldura din ultimii 40 de ani, a anuntat luni Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, avertizand asupra unui „impact devastator” asupra ecosistemului, precum si asupra fermierilor si pescarilor.Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat ca „situatia la care asistam acum este demonstratia faptului ca schimbarile climatice au scapat de sub control”.

Decese cauzate de caldura

Temperaturile mai ridicate decat in mod normal cauzeaza probleme de sanatate, de la insolatie si deshidratare la stres cardiovascular. Cercetarile publicate luni au constatat ca peste 61.000 de persoane au murit din cauza caldurii in timpul verii din 2022, in Europa.

Majoritatea deceselor au fost ale persoanelor cu varsta de peste 80 de ani, iar aproximativ 63% dintre cei care au murit din cauza caldurii au fost femei, potrivit cercetarii publicate in revista Nature Medicine. Expertii spun ca epuizarea si insolatia cauzate de caldura vor deveni probabil tot mai frecvente pe masura ce impactul schimbarilor climatice devine tot mai puternic. Insolatia este cea mai grava boala legata de caldura si apare atunci cand organismul isi pierde capacitatea de a transpira.

Jon Femling, medic de medicina de urgenta si om de stiinta la Universitatea din New Mexico, a declarat ca organismul incearca sa compenseze prin pomparea sangelui in piele ca modalitate de a se racori. Cu cat o persoana respira mai mult, cu atat mai mult pierdea lichide, devenind din ce in ce mai deshidratata. „Deci, unul dintre primele lucruri care se intampla este ca muschii incep sa se simta obositi”, a spus el. Stresul asupra corpului poate duce la faptul ca creierul nu primeste suficient sange, a spus el. In cazul epuizarii de caldura, corpul ar putea deveni rece si umed. Persoanele in varsta, copiii si cei cu afectiuni de sanatate ar putea sa se confrunte cu riscuri mai mari atunci cand temperaturile sunt ridicate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: