The Guardian, dupa atacul din Moscova: „Un memento sumbru care arata ca actele teroriste nu au disparut”

externe

Intr-o analiza a evenimentelor de la Moscova, The Guardian noteaza ca „la 7 martie, ambasada SUA la Moscova a emis o alerta de securitate, in care i-a indemnat pe cetatenii americani aflati in capitala Rusiei sa evite aglomeratia, „inclusiv concertele”, in urmatoarele 48 de ore. Avertismentul s-a dovedit a fi unul profetic, avand in vedere atacul terorist care a zguduit Moscova la 22 martie.”

„Ambasada monitorizeaza informatii despre extremisti care au planuri iminente sa tinteasca adunarile de persoane in Moscova, inclusiv concerte, iar cetatenii americani sunt sfatuiti sa evite adunarile in urmatoarele 48 de ore”, anunta atunci ambasada SUA la Moscova. Un avertisment similar a fost emis si de Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Chiar daca in intervalul de timp mentionat de americani nu a avut loc niciun atac in Moscova, acum s-a dovedit faptul ca acel ragaz a fost doar unul temporar, subliniaza The Guardian.

Atacul terorist comis vineri seara de indivizi inarmati asupra unor oameni care asistau la un concert s-a soldat cu cel putin 133 de morti. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadista Stat Islamic.

Este neclar ce a determinat avertismentul SUA ori daca au fost transmise catre omologii rusi mai multe detalii, avand in vedere ca aceste tari sunt angajate intr-un „razboi proxy” din cauza razboiului declansat de Rusia in Ucraina.

De altfel, cu trei zile inainte de atacul din Moscova, Vladimir Putin spunea ca avertismentele SUA reprezinta „un santaj care vrea sa ne intimideze societatea”.

Masacrul din Moscova aminteste de alte atacuri comise de ISIS

Acum, Moscova incearca sa promoveze o teorie alternativa. FSB a anuntat, sambata, ca autorii atacului din Moscova aveau „contacte in partea ucraineana” si intentionau sa treaca granita pentru a ajunge acolo.

De altfel, Vladimir Putin a acuzat direct Ucraina, spunand ca cei „patru autori implicati direct” in atac „au incercat sa se ascunda si s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, a fost pregatit un coridor pentru ca ei sa treaca frontiera de stat de partea ucraineana”.

Avand in vedere razboiul Rusiei in Ucraina, acuzatiile nu sunt surprinzatoare. Dar, la orice evaluare initiala, ea este lipsita de credibilitate.

In timp ce Ucraina a incercat sa loveasca tinte militare si industriale la sute de kilometri in interiorul Rusiei, liderii sai inteleg foarte bine ca ar pierde rapid sprijinul international daca ar efectua un masacru asupra civililor, noteaza The Guardian.

Moscova poate parea departe de vest, dar este, de asemenea, departe de orasul iranian Kerman, locul unui atac terorist in ianuarie, revendicat de Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), care a facut 84 de morti.

ISIS-K este o ramura regionala a gruparii teroriste Statul Islamic, care activeaza in Asia Centrala si de Sud, in principal in Afganistan, dar si in Pakistan, Tadjikistan si alte tari vecine.

Grupul a fost responsabil si pentru un atac asupra aeroportului international din Kabul in 2021, care a ucis 13 soldati americani si 170 de civili in timpul evacuarii haotice a SUA din tara.

Masacrul din Moscova aminteste, de asemenea, de alte atacuri comise de ISIS: atentatul terorist de la Paris in noiembrie 2015, soldat cu 89 de morti, sau atentatul sinucigas cu bomba de la Manchester Arena in 2017, dupa un concert al Arianei Grande, soldat cu 22 de morti.

Anul trecut, scurgeri de informatii din partea serviciilor secrete americane au aratat ca ISIS-K desfasura „comploturi aspirationale” in SUA, Europa si Asia, avand in vedere tinte precum ultima Cupa Mondiala din Qatar.

„Oricare ar fi relatia mai larga a Occidentului cu Moscova, anchetatorii antiterorism stiu ca este momentul sa fie deosebit de vigilenti”, subliniaza The Guardian, care avertizeaza ca atacul din Moscova reprezinta  „un memento sumbru ca atacurile teroriste la scara larga nu au disparut”.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: