TM2023: Peste 100 de oficiali de rang inalt din 41 de tari vor fi prezenti la Timisoara la deschiderea oficiala a Capitalei Europene a Culturii

news

Peste 100 de oficiali de rang inalt din 41 de tari vor fi prezenti la Timisoara in weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, intre 17 si 19 februarie, anunta organizatorii, citati de Agerpres.

Casa Regala a Romaniei va fi reprezentata de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane, si Alteta Sa Regala Principele Radu, iar comisarul european Adina Valean va inmana orasului premiul „Melina Mercouri” al Comisiei Europene, care se acorda capitalelor europene ale culturii, se arata in programul Asociatiei TM2023.

„Le multumesc tuturor celor care vor veni la Timisoara pentru a sarbatori impreuna cu timisorenii titlul de Capitala Europeana a Culturii. Suntem onorati de interesul mare aratat Timisoarei in acest an strategic, nu doar pentru noi, ci pentru intreaga tara. Sunt sigur ca Timisoara va impresiona si castiga inimile oaspetilor nostri, atat prin frumusetea ei, cat si prin calitatea artistica a programului Deschiderii si ospitalitatea si caldura timisorenilor. Le multumesc si pentru ca cei prezenti in weekendul de deschidere in orasul nostru vor spune mai departe povestea curajoasa a Timisoarei multiculturale si inovatoare”, a transmis, duminica, primarul Dominic Fritz.

Invitatii vor participa vineri, de la ora 17,30, la un concert festiv la Palatul Culturii (Teatrul National Timisoara), iar de la ora 19,00 se vor alatura evenimentului principal din Piata Unirii, „Sarbatorim Deschiderea”, la care sunt asteptati pana la 15.000 timisoreni si vizitatori.

Pe scena din Piata Unirii vor urca, de la ora 19,00, Doctorul Sinteza si K-Lu, Implant Pentru Refuz impreuna cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron si ucraineanca Alyona Alyona. Piata Unirii va fi animata de spectacolul aerian al celor de la Duchamp Pilot / Muare Experience, cu secvente coregrafice originale si sofisticate realizate in aer, puse in scena cu ajutorul sistemelor de siguranta si al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Va fi si un program cu Taraf de Caliu si oaspetii lor, care duc mai departe muzica ce i-a facut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. Seara va fi incheiata de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care imbina vocea proprie in inregistrari si spectacole live si creeaza un amestec special de house melodic ce bucura fanii festivalurilor si clubberii din intreaga lume.

Concertul de la Palatul Culturii si spectacolul din Piata Unirii vor fi transmise pe postul national de televiziune TVR1.

Programul cultural national „Timisoara – Capitala Culturala Europeana 2023” isi deschide oficial prima pagina din acest an irepetabil cu un weekend in care sunt programate 130 de evenimente, distribuite in intregul oras.

Deschiderea Timisoara 2023 este un program finantat de Municipiul Timisoara, coordonat si organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primaria Timisoara a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: