Tot mai multi acuzati in procesele in care este implicat Donald Trump incep sa depuna marturie contra fostului presedinte

externe

Donald Trump, sanatate mintala, Barack Obama, Al Doilea Razboi Mondial, Joe Biden, varsta inaintata

Pe masura ce apar tot mai multe probe acuzatoare in procesele in care este implicat Donald Trump, unii membri ai cercului sau de apropiati cauta sa se salveze, depunand marturie impotriva fostului presedinte.

In documente judiciare si audieri, avocatii persoanelor din orbita lui Trump – atat consilieri la nivel inalt, cat si asociati mai putin cunoscuti – incep sa apeleze la o strategie verificata in cazurile cu multi inculpati: prezentati-va ca un pion nefericit, in timp ce aruncati vina pe aparentul lider.

„Istoria le-a aratat celor 18 co-inculpati ca lui Donald nu-i pasa de nimeni in afara de el insusi”, a declarat Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, referindu-se la cele 18 persoane acuzate alaturi de Trump in cazul de frauda electorala din statul Georgia. „Banuiesc ca fiecare acuzat va lupta pentru el insusi”, a adaugat Cohen, candva unul dintre cei mai de incredere oameni ai lui Trump, dar acum martor-vedeta impotriva acestuia in cazul penal din New York, legat de platile ilegale facute de controversatul politician unei vedete porno pentru a-i cumpara tacerea.

Cohen s-a despartit de Trump cu ani in urma. Dar in ultimele saptamani aliatii lui Trump care se confrunta sau ar putea sa se confrunte cu pericolul inchisorii in trei dintre cele patru cazuri penale in curs de solutionare au dat de inteles ca ar putea urma exemplul lui Cohen.

La sfarsitul lunii august, un consilier in domeniul tehnologiei informatiei de la complexul Mar-a-Lago al lui Trump si-a schimbat radical marturia despre presupusele eforturi de stergere a inregistrarilor video de supraveghere si a fost de acord sa coopereze cu procurorul special Jack Smith, care l-a acuzat pe Trump de pastrarea ilegala de documente clasificate. Asistentul, Yuscil Taveras, nu a fost acuzat in acest caz, dar razgandirea sa l-ar putea ajuta sa se eschiveze de la o posibila acuzatie de sperjur lansata de procurorii – si ar putea sa consolideze acuzatiile procurorilor federali in cazul de obstructionare a justitiei de catre Trump.

Trei activisti republicani care au fost pusi sub acuzare alaturi de Trump in Georgia pentru ca au incercat sa falsifice rezultatele votului in acest stat, au afirmat ca toate actiunile lor au fost intreprinse la ordinul lui Trump. Iar saptamana trecuta, fostul sef de cabinet al lui Trump la Casa Alba, Mark Meadows – de asemenea inculpat in cazul din Georgia – a semnalat ca apararea sa va include probabil invinuirea fostului presedinte ca fiind principalul motor al efortului de fraudare a scrutinului.

Nu este neobisnuit pentru co-inculpatii care se confrunta cu pedepse grave cu inchisoarea sa se arate cu degetul unii spre altii pentru a parea mai putin vinovati in fata unui eventual juriu. Dar rareori s-a intamplat acest lucru intr-un mod atat de extraordinar, cand presupusul lider este un fost presedinte.

In timpul unei audieri in Atlanta, un avocat al apararii lui Meadows a atras atentia asupra rolului proeminent al lui Trump in ceea ce va fi cu siguranta un argument crucial al procurorilor in acest caz: infama convorbire telefonica din 2 ianuarie 2021, in care Trump a cerut ca secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, un republican, sa „gaseasca” suficiente voturi pentru a-l declara pe Trump castigator.

Meadows a aranjat acea convorbire cruciala. Dar, dupa ce procurorii au redat in sala de judecata inregistrarea audio a convorbirii, un avocat al lui Meadows a subliniat ca rolul clientului sau in discutia reala a fost atat mai minor, cat si mai putin provocator decat cel al lui Trump. „Exista o multime de declaratii ale domnului Trump. Rolul domnului Meadows a fost destul de limitat”, a observat avocatul lui Meadows, Michael Francisco, in timp ce il contrazicea pe Raffensperger, care a fost chemat sa depuna marturie de catre procurori.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: