Categories: externe

Toti cei 27 de lideri UE au cazut de acord, livrarea de echipamente de aparare antiaeriana Ucrainei este urgenta: „Nu este o chestiune de luni, ci de zile si saptamani”

Summitul liderilor UE considera ca este urgenta furnizarea de echipamente suplimentare de aparare antiaeriana pentru Ucraina si a cerut statelor membre sa accelereze livrarea tuturor ajutoarelor militare necesare, inclusiv a munitiei de artilerie si a rachetelor, relateaza Ukrainska Pravda.

In concluziile sale, care au fost sustinute de toti cei 27 de lideri UE, Consiliul European a condamnat ferm atacurile aeriene si cu rachete ale Rusiei impotriva populatiei civile si a infrastructurii civile si critice din Ucraina, inclusiv recentele atacuri intensificate asupra sectorului energetic.

„Consiliul European subliniaza necesitatea de a asigura de urgenta apararea antiaeriana a Ucrainei si de a accelera si intensifica livrarea tuturor ajutoarelor militare necesare, inclusiv a munitiei de artilerie si a rachetelor”, se precizeaza in concluzii.

Liderii au promis ca UE si statele sale membre vor intensifica asistenta umanitara si de protectie civila, inclusiv echipamente precum generatoare si transformatoare de energie electrica.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, care a prezidat summitul, a declarat ca, in discursul sau, Volodimir Zelenski le-a cerut europenilor sa ceara SUA sa accelereze furnizarea de arme si sa ajute la finantarea economiei ucrainene.

Potrivit lui Michel, liderii au cazut de acord ca Europa ar trebui, de asemenea, sa ofere ajutor mai rapid. „Nu este o chestiune de luni, ci de zile si saptamani. Este foarte important sa obtinem rezultate”, a declarat el presei dupa intalnire.

Intr-un mesaj video adresat liderilor Uniunii Europene la 17 aprilie, cu ocazia summitului, Zelenski a cerut cresterea ajutorului militar pentru Ucraina, in special in domeniul apararii antiaeriene.

Zelenski a reamintit de bombardamentul rusesc de la Cernihiv, care a luat viata a cel putin 17 persoane .

Anterior, ministrii germani de externe si al apararii, Annalena Berbok si Boris Pistorius, intr-o scrisoare catre zeci de tari, au anuntat o initiativa globala pentru a gasi mijloace suplimentare de aparare antiaeriana pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

21 de minute ago

Campanie electorala de 1 Mai, Ciolacu promite salarii foarte mari: „Dupa ce am depasit Ungaria, sunt convins ca putem ajunge si Polonia”

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a promis miercuri, in timpul unei vizite electorale alaturi de Gabriela…

31 de minute ago

Liderul opozitiei din Canada, dat afara din sedinta parlamentului dupa ce l-a numit „tacanit” pe premierul Justin Trudeau

Liderul principalului partid de opozitie din Canada a fost dat afara marti din sedinta Camerei…

2 ore ago

Un nou candidat la Primaria Capitalei: Diana Sosoaca. Biroul electoral i-a admis candidatura

Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 42 Municipiul Bucuresti a decis admiterea candidaturii presedintei a partidul…

2 ore ago