Traseistul Chirica a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte savarsite cand era viceprimar

politica

Primarul Mihai Chirica a fost trimis in judecata pentru fapte de abuz in serviciu cu privire la achizitia de catre municipalitate, prin leasing operational, a unor autoturisme Skoda, conform unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Potrivit sursei citate, fapta pentru care Mihai Chirica este acuzat de procurori de abuz in serviciu ar fi fost comisa in 2013, cand era viceprimar al Iasiului si inlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.

Dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi in 2019, ca urmare a disjungerii si declinarii dispuse de DNA Iasi.

Procurorii ieseni arata ca, in anul 2013, cand era viceprimar al municipiului Iasi, Mihai Chirica ar fi intocmit caietul de sarcini pentru achizitionarea a patru autoturisme Skoda, astfel incat doar masinile acestei marci sa poata fi in final cumparate.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata fostul primar al Iasiului Gheorghe Nichita, dar si alti trei functionari ai primariei, prejudiciul ridicandu-se la aproximativ 500.000 de lei.

Potrivit procurorilor, in 2013, Mihai Chirica, Gheorghe Nichita, Dumitru Tomorug, Doina Florescu si Eugen Chisca au demarat o procedura de achizitie nelegala, procedura in baza careia, la data de 16.05.2013, Primaria Iasi a incheiat patru contracte de leasing operational, in calitate de utilizator, avand ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia si unul Skoda Superb, cu toate ca, la acel moment, le era interzisa autoritatilor si institutiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea in leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani, iar prin respectiva achizitie, s-a cauzat o paguba bugetului local al Municipiului Iasi, in cuantum de 503.482,17 lei.

Mihai Chirica, la acea data viceprimar, este acuzat ca a incalcat dispozitiile legale si a aprobat mai multe documente prin care se solicita achizitionarea celor patru masini, in timp ce in caietul de sarcini au fost inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci, respectiv ale marcii Skoda.

Potrivit procurorilor, actiunile ilicite, conjugate, ale inculpatilor, au determinat achizitia nelegala de catre autoritatea administrativ-teritoriala Municipiul Iasi a serviciilor de leasing operational privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (in care se includ si serviciile aferente atribuirii de numere de inmatriculare preferentiale).

Dosarul a fost trimis spre judecare catre Judecatoria Iasi miercuri, 27 ianuarie.

Mai mult despre:

Comentarii: