Trei ani de puscarie pentru fostul premier al Pakistanului, Imran Khan. Apel la revolte: „Nu stati in case”

externe

Imran Khan

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru acuzatii de coruptie, anunta BBC.

Khan a fost gasit vinovat de faptul ca nu a declarat banii obtinuti din vanzarea cadourilor primite in timpul mandatului. El neaga acuzatiile si spune ca va face apel.

Dupa pronuntarea verdictului, Khan a fost luat in custodie din locuinta sa din Lahore.

Intr-o declaratie preinregistrata pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, el le-a spus sustinatorilor sai: „Am un singur apel, nu stati acasa in tacere”.

Fostul jucator de cricket devenit politician, in varsta de 70 de ani, a fost ales in 2018, dar a fost inlaturat anul trecut in urma unui vot de neincredere, dupa ce s-a certat cu puternica armata pakistaneza.

Khan se confrunta cu peste 100 de cazuri intentate impotriva sa de la inlaturarea sa – acuzatii despre care spune ca sunt motivate politic.

Verdictul de sambata s-a axat pe acuzatiile potrivit carora a declarat incorect detalii despre cadourile primite de la demnitari straini si veniturile obtinute din presupusa vanzare a acestora.

Cadourile – despre care se spune ca au o valoare de peste 140 de milioane de rupii pakistaneze (635.000 de dolari) – au inclus ceasuri Rolex, un inel si o pereche de butoni de manseta.

„Lipsa sa de onestitate a fost stabilita dincolo de orice indoiala”, a scris judecatorul Humayun Dilawar in hotararea sa.

Avocatul lui Imran Khan, Intazar Hussain Panjutha, a declarat pentru BBC ca procesul a fost condus abuziv, in care „acuzatului nu i s-a dat niciodata posibilitatea de a se apara”.

„Ca o consecinta a condamnarii de astazi, i s-a interzis sa participe la viata politica timp de cinci ani. Dar daca sentinta si condamnarea vor fi suspendate, asa cum speram, de catre instantele superioare, atunci el va putea sa revina in politica”, a declarat Panjutha.

Khan va fi trimis la inchisoarea Adyala, o inchisoare centrala din orasul Rawalpindi, la sud de Islamabad.

Timp de luni de zile, el a evitat arestarea, sustinatorii sai purtand uneori lupte crancene cu politia pentru a-l tine departe de arest.

In luna mai, Khan a fost arestat pentru ca nu s-a prezentat la tribunal asa cum i s-a cerut. El a fost apoi eliberat, arestul fiind declarat ilegal.

De atunci, partidul sau a fost supus unor presiuni intense din partea autoritatilor. Multi oficiali de rang inalt au plecat, iar mii de sustinatori au fost arestati, fiind acuzati ca au fost implicati in protestele care au urmat arestarii dlui Khan.

Khan a declarat ca armata din Pakistan era „ingrozita” de alegerile pe care partidul sau le-ar castiga „fara drept de apel” si, din acest motiv, „dezmembreaza o democratie”.

Armata pakistaneza joaca un rol important in politica, uneori preluand puterea prin lovituri de stat militare, iar in alte ocazii, actionand in spatele scenei.

Multi analisti considera ca victoria electorala a lui Khan in 2018 s-a produs cu ajutorul armatei.

In opozitie, el a fost unul dintre cei mai vocali critici ai armatei, iar analistii spun ca popularitatea armatei a scazut.

De cand a fost inlaturat, Khan a facut campanie pentru alegeri anticipate.

Parlamentul pakistanez va fi dizolvat la 9 august, lasand un guvern interimar sa preia conducerea in perioada premergatoare alegerilor.

Nu a fost anuntata o data a alegerilor, desi, din punct de vedere constitutional, acestea ar trebui sa aiba loc pana la inceputul lunii noiembrie.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: