news

Trei drone au fost depistate luni noapte deasupra bazei militare „Mihail Kogalniceanu”, unde se afla avioane de lupta ale NATO. Ce masuri au luat militarii romani

Fortele Aeriene Romane au anuntat, marti, ca luni noapte au fost depistate trei drone deasupra aeroportului „Mihail Kogalniceanu”, unde se afla avioane de lupta ale aliatilor NATO ai Romaniei.

„Au fost aplicate, in repetate randuri, contramasuri de tip razboi electronic, contactul radar si vizual cu ultimele doua sisteme fiind pierdut in jurul orei 00.30”, au precizat militarii.

Comunicatul integral:

Luni, 15 aprilie, in intervalul 22.30 – 00.30, personalul aflat in serviciul de paza in cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogalniceanu, a raportat prezenta in aer, in zone din apropierea Aeroportului International „Mihail Kogalniceanu”, a unui sistem aerian fara pilot (drona) si, ulterior, a inca doua asemenea sisteme.

Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice si vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial si au evoluat cu viteze mici si la inaltimi reduse. Conform procedurilor, s-au luat toate masurile de mentinere a sigurantei in spatiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la aceasta situatie. De asemenea, au fost aplicate, in repetate randuri, contramasuri de tip razboi electronic, contactul radar si vizual cu ultimele doua sisteme fiind pierdut in jurul orei 00.30.

Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogalniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea masurilor prevazute de lege in astfel de situatii. De asemenea, la nivelul unitatii militare a fost numita o comisie de cercetare a evenimentului, condusa de seful de stat major al Bazei 57 Aeriana.

Reamintim ca, in conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave in spatiul aerian national, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricarui tip de aeronava, inclusiv cele fara pilot, in portiunile de spatiu aerian rezervat, segregat sau in zonele restrictionate se poate realiza numai in conditiile autorizarii accesului de catre unitatea de trafic care efectueaza controlul traficului aerian in zona respectiva. Nerespectarea acestor reguli constituie contraventie, conform art. 11, lit. g), sanctionata cu amenda de la 5.000 la 9.000 de lei asa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din acelasi act normativ mentionat.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

8 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

8 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

8 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

8 ore ago