externe

Trei drone l-au atacat pe premierul Irakului, doua au fost doborate. Gruparile pro-iraniene, suspectate ca sunt in spatele tentativei de asasinat

Tentativa de asasinare a premierului irakian, Mustafa Al-Kadhimi, duminica, la Bagdad, a fost comisa de ”trei drone, dintre care doua au fost doborate” de catre garzile sefului guvernului, au declarat doua surse de securitate, conform AFP, citata de Agerpres.

Cele trei aparate „au fost lansate dintr-o locatie din apropierea Podului Republicii” si apoi au zburat spre Zona Verde, unde se afla resedinta premierului, a precizat una dintre aceste surse, adaugand ca „doua drone au fost doborate” in zbor. Cea de-a treia a reusit sa detoneze incarcatura asupra cladirii, ranind doua dintre garzile de corp ale lui Kadhimi, care a scapat nevatamat.

Un oficial de securitate din cadrul gruparii Kataib Hezbollah din Irak, sustinuta de Iran, a respins duminica sugestiile potrivit carora grupari irakiene s-ar afla in spatele atacului impotriva premierului.

”Potrivit informatiilor noastre confirmate, nimeni din Irak nu are dorinta de a irosi o drona pe casa unui fost prim-ministru”, a declarat Abu Ali Al-Askari pe Telegram, citat de Reuters.

Kataib Hezbollah si alte militii din Irak aliate cu Iranul se numara printre grupurile ostile lui Kadhimi.

Dupa atentatul care nu a fost revendicat deocamdata, situatia a revenit la calm la Bagdad, desi cu un amplu dispozitiv de securitate in Zona Verde fortificata.

”Situatia de securitate este stabila in Zona Verde”, a declarat purtatorul de cuvant al fortelor armate, Yehia Rasul, pentru agentia de presa de stat irakiana INA, preluata de EFE.

Functionarii isi desfasurau activitatea in mod normal in Zona Verde, unde se afla o serie de cladiri guvernamentale si ambasade straine, iar in zona inconjuratoare era un calm total, in ciuda prezentei intense a fortelor de securitate.

Zona Verde a fost tinta mai multor atacuri in ultimii doi ani, in special atacuri cu rachete, care au vizat ambasada SUA si care au fost atribuite militiilor pro-iraniene, desi, de obicei, nu sunt revendicate.

Atacul impotriva premierului irakian intervine intr-un moment in care situatia din Irak este tensionata, dupa ciocnirile violente dintre manifestanti si politie, vinerea trecuta, in timpul unei demonstratii impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 10 octombrie. Confruntarile s-au soldat cu doi morti si peste o suta de raniti, multi dintre ei politisti.

Mai multe partide irakiene, in special cele care reprezinta militiile care alcatuiesc unitatile de mobilizare populara ale Irakului (Hashd al-Shaabi) , majoritar siite si pro-iraniene, care au suferit o pierdere mare de voturi in comparatie cu alegerile din 2018, considera ca rezultatele oficiale ale alegerilor au fost falsificate. Sustinatorii lor au organizat o tabara de protest in afara Zonei Verzi timp de aproape doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

16 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

16 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

16 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

7 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

16 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

16 ore ago