news

Trei localitati ar putea fi carantinate. Orban implica si Politia pentru a ajuta DSP-urile

Premierul Ludovic Orban a declarat ca legea ofera posibilitatea carantinarii zonale, insa deocamdata nu a fost luata nicio decizie de a carantina un judet sau vreo localitate. Seful Guvernului a adaugat ca sunt, insa, sub supraveghere trei localitati unde exista cazuri de COVID-19 si este monitorizata evolutia cazurilor.

„Cu siguranta, odata cu intrarea in vigoare a legii, exista aceasta posibilitate de a dispune carantina zonala, in cazul in care e o raspandire a virusului semnificativa, care nu este focar. Daca intr-o localitate, de exemplu un sat sau un cartier sau o comuna sau un oras exista un numar de cazuri care depaseste numarul de minim 3 cazuri la mia de locuitori se poate dispune carantinarea zonala”, a afirmat Ludovic Orban marti la finalul videoconferintei cu prefectii pe tema gestionarii crizei sanitare de la sediul MAI.

Prim-ministrul a mai spus ca este facuta o evaluarea in legatura cu trei localitati care sunt supraveghere in momentul de fata, insa nu a fost luata nicio decizie privind carantinarea.

„Nu suntem in situatia de a carantina niciun judet. La ora actuala exista un numar de localitati care sunt sunt supraveghere. Inca nu e demarata procedura pentru carantinarea niciunei localitati, dar sunt trei localitati care sunt sub evaluare. S-a facut o evaluare de localitati. Deocamdata nu s-a luat nicio astfel de masura, dar daca vor fi multe cazuri nu vom ezita sa luam astfel de decizii”.

Premierul Ludovic Orban a mai solicitat, marti, Politiei sa sustina directiile de sanatate publica pentru identificarea rapida a persoanelor care au intrat in contact cu persoanele infectate cu COVID-19, astfel incat sa se dispuna intr-un termen cat mai scurt posibil masurile de izolare la domiciliu sau de carantinare.

„Am solicitat Politiei sa sustina directiile de sanatate publica in identificarea rapida a persoanelor care au intrat in contact cu persoanele infectate, astfel incat sa se dispuna intr-un termen cat mai scurt posibil masurile de izolare la domiciliu sau de carantinare in cazul in care acest lucru este solicitat de cetatean”, a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferintei cu prefectii pe tema gestionarii crizei sanitare, dupa intrarea in vigoare a Legii carantinarii si izolarii.

Premierul a adaugat ca a cerut, de asemenea, Politiei sa reia controalele prin care sa se asigure ca persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respecta masura impusa de catre autoritatile sanitare.

Totodata, a subliniat Orban, directiile de sanatate publica vor trebui „de urgenta” sa emita toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu noul coronavirus care „fie nu s-au internat in spital in urma diagnosticului, fie au iesit la cerere din spital inainte de a fi vindecate”.

„Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care in perioada de pana la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea starii de sanatate si tratamentul fie in cadrul unitatilor spitalicesti, fie la domiciliu, in cazul celor care nu prezinta simptome evidente”, a precizat el.

Premierul a punctat si necesitatea accelerarii anchetelor epidemiologice privitoare atat la cazurile diagnosticate pozitiv pana in prezent, cat si la persoanele care urmeaza sa fie diagnosticate.

„Este foarte important sa se emita deciziile administrative prin care sa se dispuna izolarea la domiciliu pentru o perioada de 14 zile pentru orice persoana care a intrat in contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus”, a spus Orban.

Seful Executivului a solicitat, totodata, tuturor institutiilor cu atributii de control sub coordonarea prefectilor „intensificarea actiunilor de control, mobilizarea tuturor angajatilor care au atributii de control pentru a-si intensifica prezenta in teren si pentru a-i sanctiona pe aceia care nu respecta legea si regulile de protectie sanitara impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agentii si de alte autoritati ale administratiei centrale”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago