Declaratii surprinzatoare ale lui Donald Trump in Arabia Saudita. Presedintele SUA s-a sucit, acum are o noua perspectiva asupra islamului

externe

Presedintele Donald Trump a declarat ca razboiul impotriva terorismului nu este o lupta intre diferitele religii, renuntand la retorica anti-musulmana cand vine vorba de afaceri.

In a doua zi a calatoriei in Arabia Saudita, unde a fost salutat de liderii arabi ca un „frate dragi” si un om cu „personalitate unica”, Trump a declarat aliatilor musulmani duminica sa nu astepte ajutorul SUA pentru a zdrobi grupurile teroriste. Tarile trebuie sa se asigure ca teroristii nu gasesc „nici un sanctuar”, a declarat el intr-un discurs adresat in fata a mai mult de 50 de lideri care s-au adunat in Riyadh, scrie Blomberg.

„Aceasta este o lupta intre bine si rau”, a spus Trump. „Trebuie sa-i dati afara din locurile voastre de inchinare, din comunitatile voastre, din Tara voastra sfanta si din Pamant”.

Tema vizitei lui Trump in Arabia Saudita se indreapta catre politica, la o zi dupa ce marile companii americane au semnat contracte de miliarde de dolari in industria apararii, energiei si infrastructurii.

Trump a subliniat ca Iranul, principalul rival regional al Arabiei Saudite, sponsorizeaza financiar si militar terorismul din Siria in Yemen. Liderii iranieni vorbesc „deschis” de crima in masa, a spus Trump.

Discursul lui Trump a avut ca scop atenuarea ingrijorarilor ca politicile administratiei discrimineaza in mod deliberat impotriva musulmanilor. In campania prezidentiala de anul trecut si in primele luni de mandat, Trump a criticat „terorismul islamic radical” si a incercat sa interzica temporar intrarea in SUA a unor persoane din diferite tari cu majoritate musulmana.

Trump si-a exprimat chiar o deschidere in timpul campaniei sale pentru conceptul de registru pentru musulmanii care traiesc in SUA si a declarat: „Cred ca islamul ne uraste”.

In discursul sau din Riyad, insa, el a descris Islamul drept „una dintre marile credinte ale lumii”.

Discursul lui Trump in fata liderilor regionali, inclusiv regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si presedintele egiptean Abdel-Fattah El-Sisi, a venit la finalul a doua zile in care a fost vorba in mod egal despre diplomatie si afaceri.

Strazile din Riyadh au fost decorate cu steaguri ale SUA si Arabiei Saudite pentru aceasta ocazie, in timp ce fata lui Trump a fost proiectata pe hotelul Ritz-Carlton. Panourile uriase afisau cateva din tweeturile lui Trump: „Excelent sa fii in Riyadh”, nota un tweet.

Stand langa El-Sisi, Trump a laudat liderul egiptean pentru ceea ce a spus ca a fost un efort de succes pentru a lupta impotriva terorismului in „imprejurari dificile”.

„Aveti o personalitate unica care este capabila sa faca imposibilul”, a spus El-Sisi. „Sunt de acord”, a raspuns presedintele SUA.

La inceputul zilei, el a promis regei Bahrain ca legaturile se vor imbunatati sub administratia sa. „Nu va fi o relatie tensionata”, a spus Trump. Mai tarziu, i-a spus liderului din Qatar ca vor discuta „achizitionarea de o multime de echipamente militare frumoase, pentru ca nimeni nu le face ca Statele Unite.”

Trump s-a intalnit, de asemenea, cu emirul din Kuweit, seicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, care s-a referit la presedinte ca „fratele meu Trump”. La randul sau, liderul SUA a spus ca in Kuwait se cumpara „cantitati extraordinare de echipamente militare”, lucru care inseamna „locuri de munca, locuri de munca, locuri de munca.”

In mijlocul fanfarelor, problemele presedintelui inapoi acasa s-au adancit. Fostul director adjunct al Biroului Federal de Investigatii, James Comey, a acceptat sa depuna marturie in sedinta deschisa despre o proba in legatura cu suspiciunea de amestec rusesc cu alegerile din 2016 din SUA. Departamentul de Justitie l-a numit pe Robert Mueller, fostul director al FBI, drept consultant in ancheta despre implicare alui Putin in alegerea lui Trump.

Oficialii americani care calatoresc cu Trump au declarat ca evenimentele de la Washington nu au afectat calatoria.

Marea receptie de la Riyadh a reflectat dorinta liderilor arabi de a restabili relatiile cu SUA dupa opt ani de legaturi inghetate cu presedintele Barack Obama, care a facut ca acordul nuclear cu Iran sa devina o tema centrala a presedintiei sale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: