Trupele rusesti, „secatuite” de bombele cu dispersie ATACMS. Putin recunoaste ca aceste sisteme reprezinta o amenintare suplimentara, dar spune ca nu vor opri ofensiva rusa

externe

ATACMS, atac, Ucraina, Crimeea

Trupele rusesti au fost „secatuite” de utilizarea de catre Ucraina a sistemelor ATACMS (Army Tactical Missile Systems) furnizate de SUA in razboi, a declarat un ofiter rus, relateaza Newsweek.

Sviatoslav Golikov, un instructor al unitatilor penale rusesti Storm-Z, a prezentat marti pe Telegram impactul pe care aceste arme il au asupra trupelor aflate in lupta. El a declarat ca ATACMS, care sunt capabile sa atinga tinte aflate la 160 de kilometri sau mai mult, creeaza pierderi mari, iar acest lucru perturba executarea operatiunilor rusesti.

Statele Unite au acceptat in septembrie sa furnizeze Ucrainei ATACMS. Avand in vedere raza de actiune lunga a acestora, fortele Kievului pot lovi tinte mai indepartate decat cu sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicata (HIMARS) si rachetele cu lansare multipla M270 furnizate de SUA.

Luna trecuta, Kievul a distrus mai mult de o duzina de elicoptere rusesti atunci cand a folosit versiuni cluster ale rachetelor ATACMS (sisteme explozive care contin un numar mare de submunitii explozive) pentru a lovi bazele militare rusesti din orasul Berdiansk din Zaporijia si din orasul Lugansk controlat de Rusia. Aceasta a marcat prima utilizare a acestor arme in Ucraina.

„Infanteria sufera pierderi grele pe campul de lupta, in urma carora executarea misiunilor de lupta este perturbata, la care se adauga o suprasolicitare a logisticii de evacuare si o supraincarcare a infrastructurii medicale militare”, a mai spus ofiterul rus.

Golikov a spus ca, desi nu exista schimbari radicale pe linia frontului si nu se inregistreaza prea multe progrese din partea Ucrainei, Rusia are, de asemenea, putine succese in acest razboi. „Si exista un pret. [Un pret] foarte mare si trist”, a adaugat el.

„Epuizarea inamicului in defensiva, iar apoi prabusirea frontului cu contraatacuri puternice ar fi un plan excelent daca ar fi pus in aplicare”, a spus Golikov.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca ATACMS a reprezentat o „amenintare suplimentara” pentru fortele rusesti, dar ca „noi, desigur, vom fi capabili sa respingem aceste atacuri”, a completat Putin.

Armele nu vor fi „in masura sa schimbe deloc [situatia] pe linia de contact. Imposibil”, a declarat Putin, citat de agentia de stiri de stat rusa Tass.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: