Tudorel Toader o da la intors in privinta legilor justitiei. Una spunea miercuri ca a discutat cu ambasadorul Germaniei, alta zice duminica

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, la Iasi, ca in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei s-a discutat si despre legile Justitiei, dar subiectul abordat cel mai mult a fost Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

„A venit ambasadorul Germaniei la Ministerul Justitiei, s-a legat oarecum in media, in public, ca eu am vorbit de Comisia de la Venetia dupa vizita ambasadorului Germaniei. Absolut gresit. Pentru ca prima recomandare din MCV vorbeste de o procedura robusta de desemnare a procurorilor de rang inalt prin consultarea Comisiei de la Venetia. De fiecare data am spus ca voi respecta recomandarile MCV pe care trebuie sa le indeplinim in Consiliul de management strategic pe care il conduc. (…) In dialogurile avute cu comisia MCV am facut aceasta precizare. Intrebarea era de ce nu i-am dat drumul pana acum. Pai, la Comisia de la Venetia nu te duci cu intrebare de solicitare de aviz decat in momentul in care ai forma finala a proiectului de lege, nu te duci cu forme intermediare”, a declarat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

El a spus ca vizita ambasadorului Germaniei Cord Meier-Klodt nu a avut niciun efect asupra optiunilor sale sau pe cele ale Ministerului Justitiei.

„Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, si despre legile Justitiei, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus urmatorul lucru: avem cele 12 recomandari, unele vizeaza modificari de lege, da. Si atunci, daca maine se ridica MCV eu renunt la orice modificare a legislatiei in situatia in care dansul apreciaza ca actualele reglementari sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru ca vedem cu totii ce se intampla. Categoric nu sunt perfecte pentru ca in cele 12 recomandari, repet, multe vizeaza modificare de legislatie”, a conchis ministrul Tudorel Toader.

Potrivit unui comunicat al MJ, miercuri, ministrul Tudorel Toader si secretarul de stat Marieta Safta au primit vizita ambasadorului Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt, insotit de Matthias Mau, consilier pe teme juridice in cadrul ambasadei. Toader a anuntat atunci ca IJ nu va trece in subordinea Ministerului Justitiei.

„Discutiile au vizat proiectul legii de modificare si completare a Legilor justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizeaza in comunicat.

Cu aceasta ocazie, arata sursa citata, ministrul Justitiei a aratat faptul ca procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public va fi supusa unui aviz al Comisiei de la Venetia. Cu referire la Inspectia Judiciara, a subliniat din nou necesitatea consolidarii independentei acesteia, inclusiv prin organizarea acestei institutii in mod autonom, atat fata de Consiliul Superior al Magistraturii, cat si fata de Ministerul Justitiei.

Totodata, precizeaza MJ, partea romana a subliniat stransa legatura cu Comisia Europeana, urmand sa aiba loc o intrevedere la nivel inalt cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dupa finalizarea, de catre Ministerul Justitiei, a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legilor Justitiei.

„Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca Romania sa indeplineasca, cat de curand posibil, recomandarile remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. In acest context, ambasadorul a subliniat importanta majora a garantarii independentei justitiei, cea care a contribuit, in mare masura, la cladirea increderii partenerilor straini in consolidarea statului de drept in Romania”, precizeaza MJ.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: