Tupeu de borfasi. La o saptamana de cand romanii le-au spus „NU”, liderii PSD sustin ca Iohannis se manifesta „sfidator” la adresa alegatorilor

politica

PSD considera ca obiectiile presedintelui Klaus Iohannis fata de ordonanta de urgenta privind alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal, direct au la baza „o abordare populista, contrara principiilor democratice”.

Intr-un comunicat al PSD remis luni  se sustine ca, practic, „ordonanta de urgenta criticata de presedinte ia puterea de la partide si o reda cetatenilor”.

„Presedintii de consilii judetene vor fi alesi direct de catre cetateni si nu vor mai fi decisi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se intampla pana acum. Prin urmare, pozitia actuala a presedintelui fata de aceasta masura intra in contradictie cu referendumul recent in care acesta sustinea ca cetatenii sunt cei care trebuie sa aiba ultimul cuvant”, se arata in comunicat.

Social-democratii adauga ca motivele invocate de presedinte in critica asupra ordonantei sunt „la fel de inconsistente si lipsite de fundament”.

„Argumentul ca presedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru ca nu ar ‘exista un popor al judetului’, este ridicol si sfidator la adresa locuitorilor oricarui judet. Daca acest argument s-ar aplica in mod similar primarilor, ar insemna ca nici acestia nu trebuie alesi pentru ca nu exista un ‘popor al localitatii’, ceea ce este in mod evident absurd. In ce priveste obiectia ca PSD ar schimba regulile in timpul jocului, subliniem ca, dimpotriva, aceasta reglementare a fost adoptata prin procedura de urgenta tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Venetia ca orice modificare in materia electorala sa fie facuta cu cel putin 12 luni inainte de urmatoarele alegeri. Astfel, partidele si potentialii candidati vor avea timp suficient pentru a se pregati pana la alegerile locale de anul viitor”, conform comunicatului.

De asemenea, sustin social-democrati, critica lui Iohannis ca presedintele de consiliu judetean nu ar fi mentionat in Constitutie este irelevanta, pentru ca nimic din Legea fundamentala nu interzice organizarea de alegeri pentru aceasta pozitie de autoritate in administratia locala.

„Dimpotriva, potrivit articolului 122, alineat 2 din Constitutie, ‘Consiliul judetean este ales si functioneaza in conditiile legii’, ceea ce inseamna ca reglementarea in acest domeniu este lasata la aprecierea legiuitorului”, se explica in comunicat.

Social-democratii mai subliniaza ca aceasta reglementare nu este o initiativa proprie a PSD, ci „o solicitare exprimata de 29 de presedinti de consilii judetene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Brasov, Calarasi, Sibiu si Suceava”.

Schimbarea legii electorale facuta astazi prin OUG, in sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea presedintilor de consilii judetene, este de fapt „o concesie” pe care premierul vrea sa o faca „baronilor PSD in incercarea de a le castiga sprijinul”, a declarat luni purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Madalina Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, presedintele Romaniei considera ca in acest mod se schimba regula chiar in timpul jocului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: