externe

Turcia: Suporterii echipei de fotbal Besiktas au cerut demisia guvernului

Suporterii echipei de fotbal Besiktas au lansat duminica seara, la Istanbul, un apel rar la demisia guvernului, alaturandu-se celor ai clubului Fenerbahce, la aproape trei saptamani dupa cutremurul devastator din sud-estul Turciei, transmite AFP, preluata de Agerpres.

„Guvern, demisie!”, au scandat mii de suporteri ai echipei Besiktas pe stadionul Inonu in timpul meciului de liga cu Antalyaspor.

Ei au aruncat, de asemenea, pe gazon animale de plus ca omagiu pentru copiii victime ale cutremurului din 6 februarie, care a ucis peste 44.000 de oameni in Turcia.

In ajun, suporterii echipei Fenerbahce au scandat „Minciuni, inselatorii, au trecut 20 de ani, demisia!” in timpul unui meci impotriva lui Konyaspor.

Dupa seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, guvernul turc a fost puternic criticat de opozitie si mass-media independente pentru lipsa de reactie in primele zile in zonele devastate. Odata cu apropierea alegerilor prezidentiale si legislative programate pentru 14 mai, popularitatea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, deja afectata de criza economica, este in scadere.

Incercand sa reduca la tacere criticile, guvernul a blocat temporar accesul la Twitter pe 8 februarie, iar Consiliul Superior al Radiodifuziunii din Turcia (RTUK) a sanctionat trei posturi de televiziune pentru criticarea guvernului.

„Cutremurul nu distruge doar locuintele, ci si imperiul fricii. Chiar daca sunt interzise Twitter sau canalele TV (…), vocile gasesc o nisa si se ridica. Asa cum a fost cazul in tribunele Fenerbahce”, a estimat sambata, pe Twitter, jurnalistul Mustafa Hos.

Suporterii echipei Besiktas sunt cunoscuti ca fiind mai degraba apropiati de opozitie.

Apelurile publice la demisia autoritatilor sunt rare in Turcia dupa consolidarea puterii de catre presedintele Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat impotriva sa in 2016.

„In timp ce tara noastra lupta impotriva celui mai mare dezastru al secolului, a striga sloganuri de demisie in timpul meciului Fenerbahce-Konyaspor este iresponsabil si lipsit de sens”, a reactionat pe Twitter Devlet Bahceli, liderul partidului Actiunea Nationalista, partener de coalitie al partidului AKP al presedintelui Erdogan. Bahceli a cerut chiar cluburilor de fotbal sa ia „masuri urgente” pentru a se asigura ca meciurile se joaca fara suporteri.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago